Kadınlarda Doğurganlığı Artıran Besinler ve Tüp Bebek Tedavisine Destek Beslenme
Yaşam tarzı değişimiyle birlikte stres, çevresel kirleticilere maruz kalma, dengesiz ve sağlıksız beslenme, yüksek kafein tüketimi, sigara tüketimi de arttı. Bu artış birçok şeyi olumsuz…
Kinoa mı Bulgur mu?
Kinoa, Güney Amerika’da binlerce yıldır tüketilen ve İnka İmparatorluğu’nun temel besinlerinden biri olan bir gıda maddesidir. Kinoa, aslında bir tahıl değil, Chenopodiaceae familyasından geniş yapraklı…
Karabuğday Nedir? | Karabuğdayın Faydaları Nelerdir?
Karabuğday, tarlada hızla büyüyen, geniş yapraklı, tek yıllık bir bitkidir. Karabuğday, çoğunlukla yulaf lapası, erişte, ekmek, krep, spagetti ve diğer gıda maddeleri için malzeme olarak…
Obezite ve Covid-19 İlişkisi
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) hem Covid‑19 hem de obeziteyi ‘salgın’ ve önemli ve acilen önlem alınması gereken uluslararası halk sağlığı tehditi olarak nitelendirmektedir. Global klinik…
Romatoid Artrit Hastalığında Nasıl Beslenilmeli?
Romatoid Artrit Hastalığı Nedir? Romatoid Artrit Hastalığında Nasıl Beslenilmeli? Romatoid artrit (RA), şişme, ağrı, fonksiyonel bozukluk ve kas kaybı ile kendini gösteren eklem iltihabı ile…
Domates Salçası Kanserden Koruyor!
Domates Yoksa Domates Salçası A, B, C vitaminleri ile potasyum, folik asitten de zengin olan domatesi mevsimindeyken bol bol tüketmeli. Mevsimi dışında da yemeklerde sık…
Kalsiyum Kilo Verdirir Mi?
Kalsiyum Minerali Vücudumuz için en önemli elementlerden biri kalsiyumdur. Kalsiyum kemiklerimizin ve dişlerimizin ana maddesidir. Vücuttaki kalsiyumun yüzde 99’u bu şekilde bulunur. Yüzde 1’i ise…
Kabızlıktan Koruyan Besinler
Kabızlık beslenme ile doğrudan ilişki içerisindedir. Yeterli sıvı tüketilmediğinde, posalı yiyeceklerden yenilmediğinde, yeterli egzersiz yapılmadığında veya uzun süreli uygulanan yağsız diyetler sonucunda kabızlık problemiyle karşılaşmak…
Şekersiz Besinler Kalorisiz midir?
Öncelikle hiç bir besin kalorisiz değildir; kalorisi çok düşük olan besinler vardır. Şekersiz besinler de düşük kalorili ve sağlıklı olarak düşünülmektedir. Ancak gıdalardaki kalorinin tek…
En Hızlı Kilo Verdiren Diyet Programı Nasıl Olur?
Aslında çok hızlı kilo vermek önerdiğimiz bir kilo verme şekli değildir. Sağlığınızı riske atabilir. Hızlı kilo verdiren diyet dediğimiz şok diyetler kısa sürede mucizeyi vaat…
Diyette Hangi Besinleri Serbestçe Tüketebilirsiniz?
Bu besinleri ara öğünlerde, salatalarınızda, veya zeytinyağlı yemeklerinizde rahatlıkla tüketebilirsiniz. Düşük Kalorili Besinler : Kereviz sapı : Kereviz sapının %95 i sudur. Haliyle kalorisi çok düşüktür.…
Kilo Kontrolüne Yardımcı Besinler
Kilo vermek kadar kilo korumak da çok önemlidir. Kilo koruma programında yapılması gereken sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirmektir. İyi bir menü planlarsanız kilonuzu çok…
Süt Üretimini Arttıran Besinler
MAYDANOZ, DEREOTU, ISPANAK, ÇÖREK OTU Emziklilik döneminde her vitamin, minerale duyulan ihtiyarç artar ancak bazı vitamin, minerallerde artan gereksinim çok daha fazladır; Kalsiyum, İyot, Folik…
Çocuğunuzun Bağışıklık Sistemini 8 Adımda Güçlendir
Çocuğun Okul Dönemine Hazır mı? Okulların açlmasıyla birlikte; çocuklar sınıflara girer ve birbirine bulaşan hastalıklar dönemi de böylece başlamış olur! Özellikle de 2-5 yaş arası…
İDEAL KİLOYA ULAŞMANIN 13 YOLU
İdeal kiloya ulaşmak çoğu zaman bir kâbusa dönüşebiliyor. Haftalarca süren diyetler sonucunda hedeflenen kiloya ulaşamamak beraberinde depresyonu getirebiliyor. İşte kâbus yaşamadan 10 adımda ideal kiloya…
Çocuklar için Renkli Diyet
En değerli varlığımız olan çocuklarımızın meyve ve sebzeden zengin beslenmeleri çok önemli. Sağlıklı bir sindirim sistemi için günlük posa alımını sağlamak için meyve ve sebzeleri…
8 Adımda Grip’ten Korunun!
Değişen hava koşulları ve yaklaşan kış ile birlikte soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklarla daha sık karşı karşıya kalınıyor. Sağlıklı beslenerek ve yaşam tarzına dikkat ederek…
K VİTAMİNİ NEDİR?
K vitamini eksikliğine nadir rastlandığı için genellikle ihmal edilen bir vitamindir. K vitamininin en çok bilinen görevi, pıhtılaşma faktörleri yapımında rol almasıdır. Yeni yapılan çalışmalar…
PKOS ve Ketojenik Diyet
Ketojenik diyet (KD), uzun süredir antiepileptik etkilerle bilinen ve refrakter epilepsiyi tedavi etmek için terapötik olarak kullanılan, yüksek oranda yağ içeren, yeterli proteinli ve düşük…
NEDİR BU KETOJENİK DİYET ?
Ketojenik diyet nedir? Ketojenik diyet, karbonhidrat içeriğinin gereksinimden az, protein yeterli miktarda olup yağ içeriği ise gereksinimden fazla olan diyetlere denir. Bir diğer anlamda da…
KETOJENİK DİYET
Ketojenik diyet nedir? Ketojenik diyet (KD), uzun süredir antiepileptik etkilerle bilinen ve epilepsiyi tedavi etmek için terapötik olarak kullanılan, yüksek oranda yağ içeren, yeterli proteinli…
Gıda Alerjisi
Besin Alerjisi Nedir? Gıda alerjisi, gıdadaki proteinlere karşı bir immün reaksiyon olarak tanımlanır ve immünoglobulin (Ig) E-aracılı veya IgE aracısız olabilir. IgE aracılı gıda alerjisi, milyonlarca…
Diyette Motivasyon
Diyet kelimesi toplumumuzda antipati toplamış bir kelime olsa da aslında diyet sağlıklı ve dengeli beslenme demektir. Diyet kelimesine karşı ön yargı oluşmasının en büyük sebeplerinden…
Online Diyet ile Dünyayı Zayıflatıyoruz
Online diyet WhatsApp, instagram, twitter gibi popüler sosyal medya uygulamaları ile de desteklenerek kullanım kolaylığı sağlanıyor. Online diyet randevuları ertelemekten ya da randevularını takip edememekten…
Bebek Beslenmesinde Baharatların Önemi
Bebeğinizin beslenmesinde baharatların gücünü öğrenmeye hazır mısınız? 6.aydan itibaren ek gıdalara geçiş ile hem anne hem de bebek için yeni bir dönem başlamaktadır.Ek gıdaya geçiş…
Antroposen Diyeti
Antroposen, insanlığın gezegendeki değişimin baskın gücü olması ile karakterize yeni bir jeolojik döneme verilen isimdir. Antroposen dönemi için önerilen diyet insan, gıda ve sürdürülebilirlik arasında…
Lychee Meyvesi Nedir?
LYCHEE MEYVESİ Lychee (Litchi chinensis), sabun ağacında yetişen bir meyve çeşitidir. Dünya çapında subtropikal bölgelerde yetiştirilir ve özellikle Çin’de (yerel oldukları yer) ve güneydoğu Asya’da…
Dijitalleşen Dünyada Diyetler de Dijitalleşti!
Dijitalleşen Dünyada Diyetler de Dijitalleşti! Modern hayatın beraberinde getirdiği teknolojiyi yaşantımızın her anında kullanır olduk; beslenmemizde bile! Yemek siparişleri için kullandığımız telefon uygulamaları, internetten aldığımız…
ŞEZLONG DİYETİ
Bütün bir yılın yorgunluğunu 1 haftada atmaya çalıştığımız şezlongumuzdan bazen hiç kalkmak istemiyoruz değil mi? Tatil için düşündüğümüz ‘Sabahtan akşama kadar şezlongta yatma’ hayalimizi gerçekleştirirken…
İnek Sütü Proteini Alerjisinde 10 Soru 10 Cevap
İnek sütü proteini (CMP); süt çocukları ve 3 yaşından küçük çocuklarda önde gelen besin alerjisi nedenidir. Ancak tüm yaş gruplarında gastrointestinal sistem belirtilerini takiben inek…
Sağlıklı Dondurma Tarifleri
DONDURMA (1 kişilik) Malzemeler: 1 orta boy muz / 10-12 adet çilek 1 yemek kaşığı bal Dilerseniz tarçın Yapılışı: Muzun kabuğu soyulur ve dilimlenir. Buzdolabı…
Fodmap Diyeti Nedir? Nasıl Uygulanıyor?
FODMAP Diyeti Nedir? Nasıl Uygulanıyor? FODMAP (Fermente Oligosakkarit Disakkarit Monosakkarit ve Poliol) terimi, bir grup Avustralyalı araştırmacı tarafından, birçok besinin doğal bileşeni olup, emilmeyen, kısa…
Ülser Hastalığında Nasıl Beslenilmeli?
Ülser Ülser hastalığı, açık yaraların gastrointestinal sistemini kaplamasıyla gelişen bir hastalıktır. İnce bağırsağın üst kısmında (duodenal ülser), midede (gastrik ülser) ve özofagusta (özofagus ülseri) oluşabilir.…
Gıdaları Dondurmak Doğru Mudur?
Günümüz koşturmacasında dondurulmuş besinleri sıkça tercih ediyoruz. Peki yanlış mı yapıyoruz? Hayır! Dondurma işlemi, birçok besinin besin değerini, yapısını ve lezzetini korumak için çok iyi…
MS Hastalığında Nasıl Beslenilmeli?
1.OMEGA-3 İÇERİĞİ YÜKSEK BESİNLER EPA, DHA ve ALA olarak isimlendirilen omega-3 yağ asitleri MS hastalığında miyelin kılıfın oluşumuna katılarak akıcılığı arttırabilir ve sinir iletiminin iyileşmesine…
Astım Hastalığında Beslenme Neden Önemlidir?
ASTIM Astım, akciğerlerin enflamatuar bir hastalığıdır. Son yıllarda çocukluk yaş grubunda astım ve allerjik hastalıkların sıklığı özellikle batılı ve gelişmiş olan ülkelerde belirgin artış göstermektedir.…
Tost Makinesinde Sağlıklı Tarifler
Yoğurtlu Kabak Spagetti (289 kcal) 2 porsiyon Malzemeler: -2 adet orta boy sakız kabağı -1 yemek kaşığı zeytinyağı -Kurutulmuş nane -Taze fesleğen Sosu…
Ailesel Akdeniz Ateşi Nedir? Beslenmenin Önemi Nedir?
Akdeniz Ateşi Hastalığı Nedir ve Nasıl Oluşur? Kısaca FMF olarak bilinen Ailesel Akdeniz Ateşi, otozomal resesif inflamatuar bir hastalıktır. Bu hastalık genlerde meydana gelen bir…
Doğal ve Yapay Tatlandırıcılar
TATLANDIRICILAR Şeker tüketiminin kilo almada etkili olduğu ve kronik hastalık riskini artırdığı bilinmektedir. Bu durum sebebiyle şeker tüketiminin yerine alternatif ürün arayışına girilmiştir. Şeker yerine…
Kortizol Kullanımında Nasıl Beslenilmeli?
KORTİZOL KORTİZOL NEDİR? Kortizol, böbreklerin üstünde bulunan iki adrenal bezde kolesterolden üretilen bir steroid hormondur. Sabahları uyanmak, egzersiz yapmak, akut stres gibi olaylar ve durumlara…
Pekmez ve Çeşitleri Arasındaki Farklar
Pekmez; genelde şeker bakımından zengin meyve sularının, şeker ve diğer katkı maddeleri katılmadan kaynatılarak konsantre edilmesiyle üretilen ve bu şekilde raf ömrü uzatılabilen tatlı, lezzetli…
Multivitamin Takviyesi Kullanımı Gerekli Midir?
Hasta olduğumuz zaman aklımıza ilk gelen multivitamin takviyesi almak değil midir? Multivitaminlere sıklıkla başvuruluyor. Peki kullanımı gerçekten gerekli mi? Multivitamin takviyesi kullanımı hakkında sizler için…
Kolajen Arttıran Besinler (Yaşlanma Karşıtı)
Kolajen terimi görev, yapı ve kimyasal özellikleri geniş olarak birbirine yakınlık gösteren protein serilerini ifade eder. Karbon, oksijen ve hidrojenden oluşan amino asitlerden oluşan bir…
Prebiyotikler ve Prebiyotik İçeren 15 Besin
Günümüzün gündem konularından biri olan probiyotikler aslında prebiyotiksiz yaşayamıyor. Evet, kafanız karışmış olabilir. Probiyotikle oldukça benzer isimde olan prebiyotikler aslında günlük yaşamda yediğimiz besinlerde bile…
Nordik Diyeti Nedir? Nordik Diyetine Uygun Tarifler
Nordik (İskandinav) diyeti İskandinav ülkelerinin geleneksel yiyeceklerine odaklanan bir beslenme çeşididir. Nordik diyeti İskandinav ülkelerinde büyüyen obezite oranlarını ve sürdürülemez tarım uygulamalarını ele almak için…
Bayram Tatlıları ve Kalorileri
Her bayram olduğu gibi bu bayramda misafirliklerde karşımıza birçok tatlı çeşidi çıkacak. Şerbetli tatlılar, lokumlar, çikolatalar… Ancak bu tatlıları yerken iki kez düşünmenizi tavsiye ediyoruz.…
Depresyon ve Beslenme Önerileri
Yaşadığımız hayatta başımıza gelen birçok olaydan etkilenerek psikolojik sorunlar yaşayabiliyoruz. Bu durumu engelleyebilmemizin bir yolu beslenme olabilir mi? Depresyon ve beslenme yazımızda sizin için mutluluk hormonunu, rahatlamayı…
Betaglukan İçeren Besinler
Beta-Glukan, ekmek mayası hücre duvarından ekstrakte edilen basit bir polisakkaritdir. B glukan, D-glukoz monomerlerinin değişik şekillerde bağlanmasıyla olu- şan, bitki, mantar, alg, maya ve bazı…
Ramazan’da Online Diyet
Ramazan döneminde beslenmenin ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu dönem kendinizi tatlılara boğmadan, Ramazan dönemini sağlıklı beslenerek, sindirim sistemine ve kendine iyi bakarak geçirmeye…