Çocuğun Okul Dönemine Hazır mı?
Okulların açlmasıyla birlikte; çocuklar sınıflara girer ve birbirine bulaşan hastalıklar dönemi de böylece başlamış olur! Özellikle de 2-5 yaş arası çocuklar çok sık hasta olur. Sağlıklı beslenme, bağışıklık sisteminin gelişimine katkıda bulunan çok önemli bir maddedir. Çocukluk çağında geçirilen hastalıklar ve uygulanan aşılar da bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlar.
Bağışıklık sistemini güçlendirmek adına yapılması gereken 8 madde şöyle:
1- D VİTAMİNİNİ UNUTMA!
Günlük alması gereken D vitaminini sağlayın. Genellikle kapalı alanlarda vakit geçirdiğimizden veya UV korumalı güneş kremlerinden dolayı daha az D vitamini almış oluyoruz. Bu yüzden sonbahar aylarında takviyeye başlamak gerekebilir. İhtiyaçlara bakılırsa:
- 1 yaşından küçük bebekler; 400 IU/gün
- 1-5 yaş; 500-1000 IU/gün
- 5-10 yaş; 1000 IU/gün
- 10 yaş üstü; 1000-2000 IU/gün
2- HER GÜN 1 YUMURTA
Yumurta örnek proteindir. Büyüme ve gelişme sürecindeki çocukların sağlıklı ve dengeli beslenmesi bağışıklı sistemini güçlendirmede de oldukça önemlidir. Bu nedenle kahvaltı atlanmaması ve yumurta tüketimine önem verilmesi gereklidir.
3- OMEGA-3’ SÜZ ASLA!
Omega-3 bağışıklığı koruyan, enfeksiyonun çok daha fazla ilerlemesine engel olan hatta gerilemesini sağlayan önemli bir besin ögesidir. Bu nedenle haftada en az 2 balık, her gün koyu yeşil yapraklı sebze ve ceviz gibi çiğ kuruyemişlerden faydalanmak çok önemlidir. Çocuğunuza omega 3 takviyesi de verebilirsiniz.
4- SEBZESİZ GÜN GEÇMESİN!
Bağışıklığı güçlendirmede, sebze sevmeyen çocuklara sebzeleri değişik şekillerde sunulabilir. Mesela brokoliyi ağaç, domatesi güneş, marulları çim gibi kullabilirsiniz. Hiç olmadı karışık sebzelerden çorba yapıp yedirebilirsiniz. Kış mevsiminde lahana, karnabahar, brokoli, maydanoz, havuç, kabak, ıspanak, yeşil biber önerilir. Bu besinler çeşitli vitaminler (A, E, D, C) ve mineraller (magnezyum, potasyum, selenyum, çinko vb.) bakımından zengindirler. Hergün en az 1 kase sebze tüketimini sağlamak lazım.
5- ARA ÖĞÜNLERDE RENK RENK MEYVE
Çocuğunuza çeşitli renklerde meyveler vermeye çalışın. Bu sayede ara öğünlerinin vitamin, mineral ve antioksidan içeriğini zenginleştirirsiniz. Ben renkli beslenmeyi çok önemseyen bir Diyetisyenim. ‘Renklerle Diyet’ isimli kitabımda da ayrıntılı bahsettiğim gibi her farklı renkte antioksidan bulunmaktadır. Bu yüzden kırmızı, mor, beyaz, turuncu ve kırmızı renkteki meyvelerden her gün 1 er avuç tüketmeye çalışın.
6- BETAGLUKAN KULLANIN!
Araştırmacılar betaglukan veya plasebo alımından sonra çocukların sağlıklarını gözlemlemiş, üst solunum yolu enfeksiyonlarını ve her türden enfeksiyonun semptomlarının toplam günlerini ve zamanlarını kayıt etmişlerdir. Bütün kayıtlar tıbbi olarak onaylanmıştır. Çalışmada, plasebo alanların %15’inin sağlık durumunu “iyi” olarak raporlarken, betaglukan alan çocukların %62’sinin “iyi” olarak raporladığını göstermiştir. Çalışma ayrıca betaglukan alan çocukların üst solunum yolu enfeksiyonları semptomlarını üçte iki oranında daha az gösterdiğini ve altı gün daha az hasta gün geçirdiğini göstermiştir.
7- İYİ BİR UYKU
Çocuğunuzun uyku saatlerini takip edin ve geç yatmasının önüne geçin. Yetersiz uykuyla okula giden çocukların bağışıklık sistemi zayıf düşer. 2-4 yaş aralığı için tavsiye edilen uyku saati ortalama 12 saat, 4-6 yaş arası için de ortalama 11 saattir.
8- HAREKETİ ARTTIRIN
Çocuğunuzun sevdiği bir aktiviteyi benimseyip düzenli hale getirmesine olanak sağlayın. Hareketsiz yaşam tarzından, telefon ve bilgisayardan uzak tutun. Özellikle dışarda yapılan sporların hem D vitamini açısından hemde oksijen alımı açısından daha önemli olduğunu unutmayın. Spor, mutluluk hormonu salgılanmasında çok önemli.