We are Online Market of organic fruits, vegetables, juices and dried fruits. Visit site for a complete list of exclusive we are stocking.

Contact us

Çocuklar için Renkli Diyet

Çocuklar için Renkli Diyet

En değerli varlığımız olan çocuklarımızın meyve ve sebzeden zengin beslenmeleri çok önemli. Sağlıklı bir sindirim sistemi için günlük posa alımını sağlamak için meyve ve sebzeleri yeterli miktarda tüketmek gerekir. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirmede ve mevsimsel  hastalıklara direnç kazanmalarında meyve ve sebzeler büyük rol oynar. Büyüme ve gelişmelerine yardım ederler.Hücre yenilenmesini ve doku ,yara onarımını sağlarlar.Deri ,göz ve saç sağlığı için temel ögeleri içerirler.Diş ve diş eti sağlığını korurlar.Kan yapımında görev alan ögeler açısından zengindirler.Doygunluk hissi sağlarlar.Çocukluk çağı obezitesinden ve kronik hastalıklara karşı çocuklarımızı  korurlar.

Çocuklarımız Sebzesiz Kalmasın

Kış mevsiminde lahana, karnabahar, brokoli, brüksel lahanası, pırasa, maydanoz, havuç, kabak, ıspanak gibi sebzeler mevcut. Bu besinler çeşitli vitaminler (A, E, D, C) ve mineraller (magnezyum, potasyum, selenyum, çinko vb.) bakımından zengindirler. Çocuklarımızın her gün en az 1 kase sebze tüketimini sağlamaları onların büyüme ve gelişmeleri için çok önemlidir.

Sebze Sevmeyen Çocuklar İçin Öneriler

Sebze tüketmeyi sevmeyen çocuklar için bu sebzelerden çorba yapmak veya köfte vb yemeklerin içine eklemek iyi bir yöntem olabilir.Tabaklarında sebzeleri farklı  formlara sokmak şekilleştirmekte denenmeyi başta reddedilen sebzelerde kolaylık sağlanabilir.Kapaktan spagetti veya köfte haline getirilmiş ıspanak ,kabak çubukları  ve  fırında pancar cipsi değişik alternatifler sunar.

Çocuklarımız Meyvesiz Kalmasın

 Meyvelerin işlenmiş gıdalar gibi abur cuburdan daha az kalorisi vardır. Gün boyunca taze meyve yemek, çocuğunuza ,vücudunun ihtiyacı olan temel besinleri verebilir ve ara öğünlerinde özellikle beslenme çantalarında bulunan meyveleri tercih etmeleri sağlıksız yiyecekler yemesini önleyebilir.Böylelikle obezite riskinden çocuklarımızı uzaklaştırır.Düzenli meyve tüketimi, çocuğunuzun enerji seviyesini yüksek tutar. Daha iyi enerji seviyeleri daha iyi konsantrasyon anlamına gelir; bu da akademik, spor ve diğer alanlarda performansı arttırmaya yardımcı olur.Tüm meyveler vitamin ve mineraller açısındanson derece yeterlidir fakat sağlığınız için faydalı olması için her zaman mevsiminde tüketmeye dikkat edilmesi tavsiye edilir.Çocuklarınıza her gün aynı meyveyi vermek yerine her gün farklı bir meyve vermeye çalışın.Yaş meyve tüketimine alternative olarak kuru meyveleride tercih edebilirler.

Meyve mi?  Meyve Suyu mu?

Çocuklar meyvenin kendisi yerine meyve suyunun tadını ve tüketim şeklini daha çok sevebilirler.Ancak bir meyveyi bütün olarak yiyenler, meyve suyu içenlere kıyasla daha az şeker tüketir ve daha fazla lif almış olurlar.Daha fazla şeker tüketimi diş çürüklerine ve çocuklarımızın ileride meyve suyu tüketimini alışkanlık haline getirip yerine gazlı içecekleri ve hazır meyve suyu tüketimini arttırır.

Meyveleri Tatlılarda Kullanabiliriz

Mevsime göre seçtiğimiz meyvelerimizi çocuklarımızla birlikte yapabileceğimiz besleyici sütlü tatlılarda ve tartlarda tat vermesi ve süslemede kullanabilir meyveleri farklı  bir formda çocuklarınıza sevdirebilirsiniz.

Meyve ve Sebzelerde Renkler Çok Önemli

Çocuklarımız meyve ve sebzeleri ne kadar farklı renklerde tüketirlerse vitamin, mineral ve antioksidan içeriğini zenginleştirmiş olurlar. Ben renkli beslenmeyi çok önemsiyorum.  ‘Renklerle Diyet’ isimli kitabımda da ayrıntılı bahsettiğim gibi her farklı renk meyve ve sebzede farklı bir pigment/ antioksidan bulunmaktadır. Bu yüzden kırmızı, mor, beyaz, turuncu ve kırmızı renkteki meyvelerden her gün 1 er avuç  çocukların tüketmesi önemli. Bu renkler üzerinde çok kısa durmak istiyorum:

Kırmızı Meyve & Sebzeler

Kırmızı rengi meyve ve sebzelere veren pigment likopen antioksidanıdır. Kırmızı meyve ve sebzeler: domates, karpuz, kuşburnu, çilek, kırmızı ahududu, greyfurt, nar, kırmızı biber, kızılcık bulunur.

Sarı-Turuncu Meyve & Sebzeler

Turuncu renkteki meyve ve sebzeler, doğal bir bitkisel pigment olan, karotenoidler tarafından renklendirilmişlerdir

Sarı-turuncu renk grubunda yer alan meyve ve sebzeler: Bal kabağı, Havuç, Şeftali, Kayısı, Kavun, Mango, Nektarin, Portakal, Mandalina, Trabzon hurması, Muşmula, Malta eriği (yeni dünya), Ananas, Papaya, Limon, Sarı biber, Tatlı patates, Mısır ve Sarı domatestir.

Yeşil Meyve & Sebzeler

Yeşilin, meyve ve sebzelerdeki kaynağı ‘klorofil’ dir. Bu gruptaki besinler yüksek C vitamini içermeleri ile dikkat çekerler.

Bunlar: Yeşil üzüm, Yeşil erik, Kivi, Lime, Yeşil soğan, Avokado, Brokoli, Kara lahana, Marul, Roka, Taze nane, Dereotu, tere, Kuzukulağı gibi tüm otlar, Taze fasulye, Kabak, Yeşil dolmalık biber, Yeşil sivri biber, Kuşkonmaz, Bezelye, Bruksel lahanası, Salatalık, Ispanak, Pazı, Hardal, Semizotu, Tere ve diğer tüm yeşil yapraklı sebzelerdir.

Mor Meyve & Sebzeler

Mor renge sahip olan meyve ve sebzelere mavi-mor rengi veren pigment, ‘antosiyanin’ dir.

Patlıcan, Kırmızı pancar, Mor lahana, Kırmızı soğan, Mor/kırmızı turp ,Böğürtlen, Siyah ahududu, Yabanmersini, İncir, Mor erik, Kuru erik, Mor&Kırmızı&Siyah üzüm, Vişne, Kiraz, Kuş üzümü, Siyah dut, Kuru üzüm, Kan portakalı gibi mor renkteki bu meyve ve sebzeleri mevsiminde düzenli olarak çocuklarınızın tüketmesini ihmal etmeyin.

Beyaz Meyve & Sebzeler

 Beyaz renkteki meyve ve sebzeler, rengini ‘antoksantin’ isimli pigment sayesinde almışlardır. Antoksantin, antioksidan özellikte olan bir flavonoidtir.

Beyaz grupta yer alan meyve ve sebzeler: Muz, Elma, Armut, Ayva, Karnabahar, Beyaz lahana, Sarımsak, Soğan, Zencefil, Mantar, Patates, Turp, Yer elması, Hindiba, Kereviz, Enginar ve Pırasa’dır.