We are Online Market of organic fruits, vegetables, juices and dried fruits. Visit site for a complete list of exclusive we are stocking.

Contact us

FODMAP

FODMAP

FODMAP (Fermente Oligosakkarit Disakkarit Monosakkarit ve Poliol) terimi, bir grup Avustralyalı araştırmacı tarafından, birçok besinin doğal bileşeni olup, emilmeyen, kısa zincirli ve fermente edilebilir karbonhidratlardır.  Bu kısa zincirli karbonhidratların, bazı sindirim bozukluklarının semptomlarını kötüleştirdiği bildirilmiştir.

FODMAP’ler, ince bağırsakta zayıf bir şekilde emilir ve kalın bağırsaktaki bakteriler tarafından hızla fermente edilir. FODMAP’lerin hızlı fermantasyonu sonucunda çıkan hidrojen ve metan gazı, bağırsak distansiyonu yapar. Bu durumda IBS semptomlarına neden olur.

 

Düşük FODMAP İçerikli Diyet

Düşük FODMAP içerikli diyetin IBS’li hastalarda GI semptomlarının tedavisinde etkili olabileceği yönünde yeni araştırmalar mevcuttur. Bu diyetler ile , laktoz, fruktoz, fruktooligosakkaritler (fruktanlar), galaktooligosakkaritler (galaktanlar) ve polioller veya şeker alkolleri (sorbitol, ksilitol, mannitol, izomaltaz ve maltitol) içeren besinleri sınırlar.

Düşük FODMAP diyeti, semptomları ve yaşam kalitesini iyileştirmek için bir tedavi değil, diyet yaklaşımı sunar. Bu yaklaşımda, tüm yüksek FODMAP içerikli besinlerin diyetten 6-8 haftalık bir deneme sürecinde ortadan kaldırılmasıyla başlar. Daha sonra, bir diyetisyen kontrolünde belirli FODMAP içeren besinler kademeli olarak yeniden diyete eklenir. Bu dönem içerisinde, semptom veren besinleri tespit ve takip etmek çok önemlidir. Yüksek  FODMAP içeren besinlerin malabsorbsiyon ve porsiyon kontrolü ile ilgili potansiyel tetikleyicileri ve diyet talimatlarını belirlemek için hastanın beslenme öyküsünün alınması, eliminasyon aşamasından önce tamamlanır. Kabul edilebilir miktarlarda FODMAP’ler için belirli bir değer tanımlanmamıştır. Bu değer hastaya özgü olmalıdır ve bu hastalar eşiklerini aşmayacak şekilde az miktarlarda tolere edebilirler.

Düşük FODMAP diyetinin amacı; tolere edilebilir FODMAP’lerin alımını içeren ve alternatif besinlerin kullanıldığı bir diyetle GI semptomları azaltmak veya ortadan kaldırmaktır. Düşük FODMAP diyeti yaşam boyu uygulanmamalıdır

Düşük FODMAP Diyetinin Sağlık Üzerine Olumsuz Etkileri

Düşük FODMAP diyetiyle ortaya çıkabilecek besin ögesi eksiklikleri arasında folat, tiamin, B6 vitamini (tahıl ve ekmeklerden kaçınma), kalsiyum ve D vitamini (süt ürünlerinden kaçınma) yer alır. Ayrıca kısıtlanan tahıl, sebze ve meyveler sebebiyle posa da kısıtlanmış olur. Bu yüzden konstipasyon görülebilir. Bu diyetin uygulandığı süre boyunca hastaların konstipasyon durumu izlenmelidir. Düşük FODMAP diyeti, sindirim sistemindeki yararlı bakterileri azaltabilir.

Düşük FODMAP Diyetinin Sağlık Üzerine Olumlu Etkileri

Düşük FODMAP diyetinin takibi ile, IBS semptomları azalır ve yaşam kalitesinde artış görülür. Romatoid artrit, çoklu skleroz, egzama, fibromiyalji gibi otoimmün hastalıklarda da azalma görülür.

 

Karbonhidrat Türü Yüksek FODMAP İçeren Besinler Düşük FODMAP İçeren Besinler
Oligosakkarit

(Fruktooligosakkarit ve Galaktooligosakkarit)

Baklagiller: Nohut, mercimek, fasülye(böbrek, siyah, lima, soya, maş ve fava fasülyesi) kırmızı barbunya

Sebzeler: Pancar, bezelye, sarımsak, soğan, enginar, pırasa, karalahana

Meyveler: Karpuz, kavun, şeftali, hurma, nektarin, kuru erik

Tahıllar: Buğday, çavdar ve arpalı besinler

 

Sebzeler: Kırmızı biber, pazı, yeşil fasülye, patlıcan, kereviz, marul, patates, domates, yer elması, kabak

Meyveler: Muz, üzüm, lime, limon, mandalina, portakal, kivi, ananas, çarkıfelek meyvesi

Tahıllar: Buğdaysız unlar ve tahıl ürünleri, glutensiz ürünler, kinoa

Disakkarit (Laktoz) Süt ürünleri: İnek/Keçi/Koyun sütü, yoğurt, dondurma, yumuşak peynir, süzme peynir, krem peynir Süt ürünleri: Laktozsuz sütler, badem sütü
Monosakkarit (Fruktoz) Sebzeler: Kuşkonmaz, enginar

Meyveler: Elma, armut, mango, karpuz, kiraz, incir, çeri domates, böğürtlen

Bal

Tatlandırıcılar: Yüksek fruktozlu mısır şurubu

Meyveler: Muz, üzüm, kavun, mandalina, çarkıfelek meyvesi, lime, limon

Tatlandırıcılar: Akçaağaç şurubu  

Poliol (Sorbitol) Meyve: Elma kayısı, armut, nektarin, şeftali, erik, karpuz, böğürtlen

Sebzeler: Karnabahar, tatlı patates, bezelye, mantar

Tatlandırıcılar: Sorbitol, mannitol, maltitol, ksilitol, polidekstroz, izomalt

 

Meyveler: Muz, üzüm, kivi, limon, mandalina, portakal, çarkıfelek meyvesi

Tatlandırıcılar: Akçaağaç şurubu ve şeker(sükroz)

 

FODMAP AŞAMALARI

Aşama-1 : Sindirim problemleri rahatlayana kadar devam edilir. (6-8 hafta)

Aşama-2 : Belirli besinler teker teker takip edilir ve elimine edilir. (3 gün)

Aşama-3 : Kişiye özel modifiye FODMAP uygulamasına geçilir.

 Kaynakça: Krause’s Food & the Nutrition Care Process