We are Online Market of organic fruits, vegetables, juices and dried fruits. Visit site for a complete list of exclusive we are stocking.

Contact us

Kimchi nedir? Faydaları nelerdir?

Kimchi nedir? Faydaları nelerdir?

Kimchi, son zamanlarda popülerliği artan bir gıda haline geldi. Kore yemeği olan kimchi oldukça sağlıklı bir gıdadır. Peki, kimchi nedir? Faydaları nelerdir? 

KİMCHİ NEDİR? FAYDALARI NELERDİR?

Kimchi, sebze ve aroma verici baharatlar karışımından oluşur. En bilinen ve yaygın malzeme Çin lahanası olmakla beraber bölgesel ve mevsimsel çeşitleri vardır. Geleneksel bir fermente edilmiş Kore yemeğidir. Binlerce yıl önce keşfedilmiştir. Kore’de yaklaşık 200 çeşit tür vardır. Kimchi nedir? Faydaları nelerdir?

KİMCHİ TARİHÇESİ

Antik Kore’de önemli bir endüstri yerine sahiptir. Koreli kırmızı biber (gochu) yetiştiriciliği , Üç Krallık Döneminde (M.Ö. 37 – MS 668) birçok tarihsel belgeye kaydedilmiştir ve bu durum, kimyanın Kore kırmızı biber tozu / pulları gochugaru fermantasyonu ile üretildiğini göstermiştir. Bu süre zarfında tarihsel kayıtlara göre, Kore’nin en yoğun tarım sezonunda yaşanan soğukkanlı kışlara tepki olarak bir depolama yöntemi olarak geliştirilmiştir.

Kimchi Yapımı İçin Malzemeler:

1 adet çin lahanası/lahana,

1 adet çin pırasası/pırasa,

Japon turbu,

2 adet havuç,

1 adet kuru soğan,

3-4 diş sarımsak,

6 adet kalın yeşil taze soğan,

Zencefil

Sos İçin:

2 yemek kaşığı pirinç unu,

2 yemek kaşığı şeker,

Tuz

Arzu edilen ölçü kadar acı biber ya da pul biber

Hazırlanışı:

  • Bütün malzemeler yıkanır.Kesme tahtasında çin lahanası ortadan iki parçaya ayrılır.
  • Ayrılan iki parça tekrardan dört parça olacak şeklinde ayrılır.
  • Lahana  iki parmak uzunluğunda kesildikten sonra geniş bir kaba alınır.
  •  Bütün malzemeleri kap içerisinde bocalayınız.
  • 30 dakika kap içerisinde bekletiniz.
  • 5 dakika boyunca pirinç ununu kısık ateşte karıştırınız.Üzerine 2 yemek kaşığı şekeri ilave ediniz. Sonrasında sosu soğumaya bırakınız.
  • Mutfak robotunuzun içerisine 4 parçaya  ayırmış olduğunuz soğanı ,1 tatlı kaşığı kadar tuzunuzu ilave edip çektiriniz.
  • Japon turbunuzu daire şeklinde,çok kalın olacak bir şekilde doğrayın.
  • Havuçlarınızı yan yan ve uzun olacak şekilde doğrayın. Doğradığınız turpları ve havuçları  kibrit çöpü gibi kesiniz. Pırasayı ortadan ikiye bölünüz ve yuvarlak bir şekilde doğrayınız.
  • İnce kıyılmış soğanlarınızı diğer sebzelerinizle  birlikte harmanlayınız.
  • Soğan,sarımsak ve zencefil karışımınızı karıştırma kabındaki pirinç ununa ilave ediniz.
  • Acı seviyorsanız pul biber ilave edebilirsiniz. Sosunuzu ve sebzelerinizi aynı karıştırma kabında karıştırdıktan sonra kavanozlar içinde saklayınız. Hazırladıktan sonra  3 gün boyunca serin bir odada saklayınız.

Kimchi, farklı tarifler şeklinde de aperatif olarak yemeklerde kullanılıyor. Örneğin;

Kimchi Gözleme

Kimchi ve soğan ile yapılan gözleme, basit ama leziz bir Kore atıştırmalığı olup, büyük bir grup insan için bir garnitür veya gece yarısı çerez olarak servis edilebilir.

Kimchi Pilav

Kore yemekleri genelde kimchi de dahil olmak üzere çeşitli yan yemekler ile servis edilir. Bununla birlikte, meşgul insanların bir yemek için çok fazla yan yemek yapmaları çok zaman alıcı olabilir. Bu nedenle, kimchi kızarmış pilav gibi bir yemek ya da günün herhangi bir saatinde tadını çıkarabileceğiniz bir atıştırmalık olabilir.

Kimchi Pankek 

Bu unlu gözleme, yemeklerinize sebze eklemek için iyi bir seçenektir.

BESİN ÖGELERİ:

Çeşitli vitamin ve minerallerin zengin bir besin kaynağıdır. Özellikle A vitamini, B vitamini, C vitamini ve K vitamini içerir . Kimchi , kalsiyum, demir, fosfor ve selenyum gibi mineralleri içerir. Bununla birlikte, kimchi , yüksek sodyum içeriğine sahiptir (yarım bardak kimchi içinde 128 mg sodyum bulunur) ve bu nedenle, sodyum alımının izlenmesi gerekiyorsa, az miktarda tüketilmelidir.

KİMCHİ FAYDALARI

  • Kimchi probiyotik laktik asit bakteriler (LAB) ile fermente edilerek üretilen geleneksel bir Kore yiyeceğidir. İçerisinde bulunan yararlı bakteriler fermantasyonda rol oynamaktadır.
  • Lactobacillus kimchii bakterisi içermektedir. Sağlığımız için faydalı probiyotik gıda olan yoğurt ile benzer şekilde etkiler gösteren probiyotik bir gıda olarak görülmektedir. Pişirilme sırasındaki başlıca malzemeleri olan lahanagiller, sarımsak, zencefil ve pul biber gibi diğer sağlıklı fonksiyonel gıdalar besin ögesi içeriğini daha da artırmaktadır. Hem lezzetli hem de oldukça fonksiyonel olduğundan Kore yemeklerinde buğulanmış pirinç ile servis edilmektedir.
  • Özellikle, kimchi’de bulunan W. cibaria ve L. plantarum, anti-inflamatuar, immün modüle edici ve kan kolesterolü düşürücü etkinlik gibi kanser önleyici / antikanser potansiyeli olan birçok etkiye sahiptir.
  • Fermente gıdalar vücudunuzu cıva ve diğer ağır metal toksinlerinden arındırmanıza yardımcı olabilir!
  • Fermantasyon ile bakteri ve maya ( mikroflora ) gibi faydalı mikroorganizmaların etkisiyle gıdalardaki besin maddeleri parçalanmaktadır . Nihai sonuç, sindirimi daha kolay, daha fazla besin içeriği olan ve daha uzun süre muhafaza edilen yiyecek ve içeceklerdir. 
  • L.Plantarum, bağırsaktaa yaşayabilir ve patojenik hastalıklara neden olan mikroorganizmaların gelişmesini önleyebilir. L. plantarum, bağırsağınızın içine yerleşen tehlikeli bakterilerin kan dolaşımına girmesini önlemek için kolonunuzda sağlıklı bir bariyer oluşturur. Patojenik hastalıklara neden olan mikroorganizmaların gelişmesini önleyebilir.
  • Irritabl Bağırsak Sendromu (IBS) için tedavide ve Crohn hastalığının semptomlarını rahatlatmada ve kolitin iyileşmesine yardımcı olur.
  • Probiyotik mikroorganizmalar, yeterli miktarlarda tüketildiklerinde konakçı sağlığı üzerinde olumlu etkiler gösterebilen canlılardır.  Kolesterol emilimi insan vücudunda temel olarak ince bağırsaklarda gerçekleştiğinden dolayı bu bölgede kolesterolun azalması yeteneğine sahip belirli probiyotiklerin, örneğin Lactobacillus cinsi bakterilerin gelişiminin serum kolesterol seviyelerinin kontrol edilmesinde etkili olabileceği bildirilmektedir.

NASIL TÜKETİLEBİLİR?

Besleyici değeri yüksek probiyotik bu gıdayı öğünlerinizde atıştırmalık olarak. Gün içerisinde öğle ve akşam yemeklerinizin yanında garnitür olarak tercih edebilirsiniz.

Yazımız umarım sizin için faydalı olmuştur. Merak ettikleriniz ve sormak istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.