We are Online Market of organic fruits, vegetables, juices and dried fruits. Visit site for a complete list of exclusive we are stocking.

Contact us

KABIZLIK SORUNUNA PRATİK ÇÖZÜMLER

KABIZLIK SORUNUNA PRATİK ÇÖZÜMLER

Kabızlık Yaşamak İstemiyorum Diyorsanız Sonuna Kadar Okuyunuz!
Pek çok kişinin yaşadığı bir sağlık sorunu: Kabızlık konusunda yapılan araştırmalar, kabızlık yaşayan kişi sayısının oldukça fazla olduğunu göstermektedir. Ben de; beslenmesi üzerine konuştuğum her 5-6 kişiden birinin kabızlık çektiğini göz önünde bulundurarak bu sayının gerçekten fazla olduğunu tahmin edebiliyorum.

Kabızlık nedir?

Dışkılama kişi için zor ve uzun süre alan bir süreçse;Dışkılama kişide efor sarf ederek ancak gerçekleşebiliyorsa,Dışkılama seyrek zaman aralıkları ile yaşanıyor ise; bu kişinin kabızlık yasadığını söyleyebiliriz.Normal şartlarda bağırsakların haftada en az 3 kez boşaltılması sağlanmalıdır. Bu durum, kalın bağırsağın işlevlerini sağlıklı bir biçimde sürdürmeye devam etmesi açısından çok önemlidir.
Kabızlık kâbusunuz olmasın!
Bu sağlık sorununu yaşayan kişiler için kabızlık adeta kâbus niteliği taşımaktadır. Çünkü kabızlık, kişileri fizyolojik açıdan olumsuz etkilemekle birlikte ciddi anlamda psikolojik zararları da beraberinde getirir.

Kimlerde daha fazla görülür?

Kabızlığın kadınlarda görülmek sıklığı erkeklere oranla daha fazladır.
Yaşın ilerlemesi ile birlikte kabızlık görülme olasılığı artmaktadır.
Kabızlık çocukluk çağında en sık görülen sorunlardandır.
Kabızlık sorununun sebebini uzaklarda aramayın!
Kabızlık beslenme ile doğrudan ilişkilidir. Sağlıklı beslenme bilincine sahip olmayan kişiler ,sıklıkla kabızlık sorununu yaşamaktadırlar. Bunun dışında; kabızlığın meydana gelmesine sebebiyet veren veya yardımcı olan bazı durumlar da mevcuttur.
Kabız Olmamak İçin Ne yapmalı?
Kabızlık, aslında hepimizin hayatının belli bir döneminde yaşadığı bir sorundur. Önemli olan; bu sorunun sebebini belirlemek ve kronik(sürekli yaşanan) hale gelmeden en kısa sürede çözmektir. Doktorunuza danışmadan laksatif-pürgatif kullanmayın Kabızlık sorunu yaşayan kişiler bu sorundan biran önce kurtulmak ister, bu konuya fazla kafa yormak istemezler.

Kabızlığın sebebini araştırıp çözüm bulmaları yerine kısa ve net çözüm olarak görülen laksatif olarak adlandırılan kabızlık giderici ilaçlar kullanırlar. Bu ilaçların kullanımı kabızlık için geçici çözüm olmakla beraber; uzun süre kullanılırsa “bağırsak tembelliği oluşturmaktadır. Laksatiflerin sürekli kullanılması sağlık açısından sakıncalıdır Bu yüzden doktorunuzun önerisi doğrultusunda bu ilaçları kullanmalı, Diyetisyeninizle birlikte kabızlık sorununuzu çözmeye çalışmalısınız.

Kabızlıktan kurtulmak için pratik öneriler: Sabah aç karnına ılık su içmeyi deneyebilirsiniz. Ilık su, bağırsak peristaltizmini uyarır. Dışkılama ihtiyacını uzun süre ertelenmeyin. Gün içerisinde her gün aynı saatte tuvalete gidin ve yeterli zaman ayırın Her öğününüzde posa içeren bir besin bulundurun, besinlerin posa içeriğinden faydalanın. Ekmeğinizi tam tahıllı, kepekli, çavdar tercih edin. Tüketeceğiniz makarna, pilav gibi besinlerin kepekli olanlarını tüketin.
Günlük 3-5 porsiyon meyve tüketmeyi ihmal etmeyin. Çiğ ve pişmiş sebzelerden her öğünde bir miktar mutlaka tüketin. Kabuklu sebze ve meyveleri kabuğunu soymadan(tüketilebilenleri) tüketin. Yeterince su (en az 8 su bardağı) ve sıvı gıdalar tüketmeyi ihmal etmeyin. Sabah kahvaltıdan önce tüketeceğiniz birkaç kuru meyve bağırsakların çalışmasını sağlayacak, sizi rahatlatacaktır.

Aynı zamanda güne güzel başlamış olacaksınız. Düzenli egzersiz yapın. Fiziksel aktivitenin artması, kalın bağırsak hareketlerinin düzenli olmasında etkilidir. Yatak içinde hareketsizlik söz konusu ise(hastalık vb. durum); yatakta yapılabilecek, özellikle karın kaslarını çalıştıran pasif hareketler yapın. Yapılan çalışmalar göstermiş ki; kabızlık sorunu yaşayan kişiler düzenli olarak yürüyüş yaptıklarında ve gün içerisinde posa ve su tüketimini arttırdıklarında bu sorundan kurtulabilmektedirler.

Görüldüğü gibi sadece bu 3 maddeye uyulması bile kişinin kabızlık sorununu çözebilmektedir.
Dikkat! Şu durumları yaşayan bireyler mutlaka doktor ile görüşmelidirler:

Dışkılama fazla ağrılı oluyorsa
Kabızlık sorunu beslenmeye dikkat edildiği halde devam ediyorsa
Dışkıda kan görülüyorsa
Kabızlıkla birlikte vücutta başka sorunlar yaşanıyorsa
Kabızlık ve ishal durumu sık sık birbirini takiben aralıklarla görülüyorsa.