We are Online Market of organic fruits, vegetables, juices and dried fruits. Visit site for a complete list of exclusive we are stocking.

Contact us

Gaps Diyeti Nedir?

Gaps Diyeti Nedir?

Gaps diyeti, bozulmuş bağırsak epitel dokusunu, hasarlı ve yaralanmış bağırsak duvarını iyileştirmek için uygulanan özel bir beslenme programıdır. Bu diyet, daha anlaşılır bir dille söylersek eğer özel bir karbonhidrat diyetidir. Hastalara karbonhidrattan yoksun diyet önerilir.

En önemli amacı,

Fermente yiyecekler ve probiyotik destekleri alarak bağırsaklarımızda bulunan sağlığımız için olmazsa olmaz olan bakteriler yani probiyotiklerin sayısını arttırmaktır.

İşlenmiş gıdaları diyetten tamamen çıkararak patojen bakterilerin sayısını azaltmak hedeflenir.

Bu diyet programı kısa sürede bağırsakları düzenlediği için ve rahatsızlığı ortadan kaldırdığı için toksinlerin kana geçişini durdurur. Böylece hastalığın hem psikolojik hem de fizyolojik semptomları diyetin ilk aşamasında ortadan kalkmış olur.

GAPS diyeti 3 bölümden oluşur;

  1. Giriş Diyeti: Bağırsak duvarının iyileştirmek üzere tasarlanmış bir diyettir. Gaps hastalarının bağırsak duvarı genellikle yaralı, iltihaplı veya aşırı hassas olabilir. Giriş diyeti bağırsağa kötü etki edecek besinleri içermez. Bu nedenle hızlı bir iyileşme süreci sağlar.

Giriş diyeti 6 aşamalıdır. Diyet boyunca gıdalar hastanın intöleransına göre eklenir. Öteki aşamalara geçmek için ağrının ya da ishalin geçmesi beklenir.

  1. Tam Diyet: 1,5-2 yıl boyunca süren bir süreçtir. Hasta yeme ve pişirme hakkında artık bilgi sahibi olur. Giriş diyetinden de başlayıp yeni denenen gıdalara verilen tepkiler hakkında detaylı bir çalışma ve inceleme yapılır. Hasta bu süreçte günlük tutabilir.
  2. Tam Diyetten Çıkış: Bu aşamada acele etmemek gerekir. Bazen hastalığın semptomları ortadan kalksa da tam iyileşmeme durumu olmuş olabilir. Bu yüzden tam iyileşmenin sağlanması için 1,5-2 sene beklemek gerekebilir.

GAPS diyetinde Mutlaka Bulunması Gerekenler

Et ve Balık: etlerin içinde bulunan aminoasitler, yağlar, vitamin ve minerallerin günlük alımı önemlidir. Bu yüzden kaliteli protein kaynaklarının diyette yer alması gerekir.

Yumurta: hastaların çoğunun yoksunluğunu çektiği besin öğelerini içeriğinde bulunduran yumurta diyette mutlaka bulundurulmalıdır.

Süt ve süt ürünleri: GAPS diyetinde laktozsuz süt tüketilmesi gerekir. Ama sadece laktozsuz olması yetmez laktozdan başka zarar verecek maddeler de bulunabilir. Hastanın diyete başlamadan önce tölerans testi yaptırması önerilir. Özellikle tüketilmesi önerilen süt ürünleri ise fermente olanlardır. Bunlara evde mayalanmış yoğurt ve kefiri örnek verebiliriz.

Nişastasız sebzeler: patates, yer elması gibi nişasta içeren sebzeler hariç diğer sebzelerin kullanımı güvenlidir. Suları sıkılıp da sebze suyu şeklinde de tüketebilir.

Meyveler: ishal durumu hariç meyvelerin hepsi tüketilebilir.

Kuruyemişler: çiğ ve tuzsuz olduğu sürece bütün yağlı tohumlar diyette tüketilebilir.

Baklagiller: nişasta oranı çok yüksek olan baklagiller haricinde baklagil tüketilmesi uygundur.

Bal: GAPS diyetinde şekere yer yoktur. Şeker yerine bal kullanılması tavsiye edilir.

Tuz: doğal kristal tuz, insan vücuduna gereken bütün mineralleri içerir. Bu yüzden alınması gerekmektedir.

Katı ve sıvı yağlar: bu diyette hastalar yağları çok fazla kullanması gerekmektedir. Çünkü yağlar hastanın bağırsaklarında ki iyileşmeyi hızlandırır. Ayrıca çok iyi enerji vericilerdir.

GAPS Diyetinde Kaçınılması Gerekenler

İşlenmiş gıdalar

Tahıllı bütün besinler

Nişastalı bütün besinler

Nişastalı bakliyatlar

Laktoz içeren her şey

Soya

Ancak unutulmamalıdır ki; diyet uzmanlar tarafından uygulanmalıdır.

Gaps diyeti hakkında bilgilendirme amacıyla yazdığımız bu yazıyı umarım beğenmişsinizdir. Yorum bırakabilirsiniz.