We are Online Market of organic fruits, vegetables, juices and dried fruits. Visit site for a complete list of exclusive we are stocking.

Contact us

EK GIDAYA GEÇİŞTE SIK SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI

EK GIDAYA GEÇİŞTE SIK SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI

1. Ek gıdaya geçiş döneminde nasıl davranılmalıdır?

Ek besinlere geçiş bebek beslenmesinin en heyecanlı, en renkli ve bir o kadar da zor safhasıdır. Anneler nasıl davranacağını bildiğinde bu evre çok daha kolay olacaktır.

Bebeklerin ek besinlere geçişi yıllardır tecrübe edilmekte ve tüm medeni ülkelerde ufak tefek görüş ayrılıkları olsa da benzer kurallara bağlanmış durumdadır.

Yapılması gereken 3 önemli nokta vardır:

– Temel kurallar konusunda mümkün olduğu kadar çok bilgilenmek
– Bebeğinizi tanımaya ve anlamaya çalışarak ondan gelen sinyalleri iyi okumak
– Bebeğinizin tercihlerine ve zamanlamasına saygı göstermek

Dünyanın en önemli şefi sizsiniz, gelecek nesli besliyorsunuz! 6 Ay, 7 ay, 8 ay … Unutmayın; bebek beslenmesi bir ömür sürecek beslenme yolculuğunun temellerinin atıldığı zamanlardır !

2. Ek gıdalara hangi ayda başlanmalıdır?

Anne sütü tek başına süt çocuğunun enerji ve gerekli besin öğeleri ihtiyacını karşılanmadığı zaman; genellikle ilk aydan sonra ek gıdaya geçilir.

İlk 6 ay bebeğiniz, ihtiyacı olan her şeyi ( Dvitamini hariç) anne sütünden alır. Sindirim sistemi henüz katı gıdayı hazmetmeye hazır değildir.

Ek gıdalara başlandığında bebek değişik tat, lezzetteki besinlerle tanışır.

Ek gıdaya başladığınızda, tamamen püre yerine pütürlü gıdalar tercih edin. Bu çiğneme ve yutma becerisi kazanmasını sağlar. Küçük ve yumuşak lokmalar sunarsanız zorlanmayacaktır.
İlk yiyecekler genelde tahıllı muhallebiler, yoğurt, muz-elma-şeftali gibi meyve püreleri, patates-havuç gibi sebze püreleri olabilir. Bu besinlere kesinlikle şeker-tuz eklenmemelidir. Bu yiyecekler verildiğinde bebeğin tepkisine dikkat edilmelidir. Hemen reddediyorsa, ek gıdalara henüz hazır olamayabilir, bazılarını biraz ertelemeniz gerekebilir.

3. Ek gıdaya neden 6. ayda başlanır ?

• Bebeğin artan enerji gereksiniminin sadece Anne sütüyle karşilanamaması,
• 6. Aydan sonra Demir, çinko gibi mikro besin öğelerinin ihtiyacının oluşması,
• Ek besine 7. aydan sonra başlanırsa bebeğin besini reddetme riskinin bulunması nedenleriyle ek gıdaya başlanması en uygun zaman 6. aydır.

4. Katı gıdaya geçişte altın kurallar nelerdir?

• Hangi yemeğin servis edileceğine ebeveynler/ bebeğin bakımından sorumlu olanlar karar vermelidir.

• Yemeğin ne zaman servis edileceğine ebeveynler/ bebeğin bakımından sorumlu olanlar karar vermelidir.

• Yemeği yiyip yemeyeceğine veya ne kadar yiyeceğine bebek karar vermelidir.

• Unutmayın, bebeğinizi yemeye zorlamak iyi bir fikir değildir ve ileride yeme bozukluklarına yol açabilir.

5. Ek besinlere nasıl alıştırılmalıdır?

6.ayda yavaş yavaş başlanılan tamamlayıcı besinler zamanla miktar olarak artırılmalıdır. Bu besinler emzirmenin yanı sıra verilmelidir.
Her yeni başlanan besin ilk olarak 1 çay kaşığı verilmeli, miktar hergün bebek takip edilerek artırılmalıdır.
Yeni bir besin verildiğinde bebeğin aç olmasına dikkat edilmelidir.
Eğer bebek besinin lezzetini beğenmez ve reddederse birkaç gün beklenmeli ve tekrar denenmelidir. Ya da başka yiyeceklere karıştırılarak verilmelidir.
Aynı gün içerisinde farklı birkaç besin denenmemeli sadece bir besin denenmelidir.

Doğumdan itibaren bebeklerde açlık ve tokluk metabolizması harekete geçer. Bu nedenle anneler aşırı ısrarcı olmamalı ve yemediğinde çabuk paniğe kapılan bir duygu durumu izlememelidir. Besinlerle ilk kez tanışan bebeği anlamaya çalışmalı ve metabolizmanın ihtiyaçlarının değiştiği bu dönemde sadece besinsel içeriği yüksek gıdalar tercih edilmeli ve besinler asla birlikte verilmemelidir.

Başlangıçta ayrı ayrı ve tane tane vererek herhangi bir problemle karşılaşıldığında, nedeni tespit etme konusunda zorlanmalar bu şekilde ortadan kaldırılmalıdır. 6. ayda başlanan ek besinlere devam ederken bebek aynı zamanda yeni besinlerle de tanıştırılmalıdır. Son yıllarda ek gıdaları 6-12 ay arası kademli olarak arttırılarak, buna oranla anne sütünün azaltılması önerilmektedir. Buna göre 6-8 ay arası günlük enerjinin %70-80’i anne sütünden gelmelidir.

6. Besin alerjisi nedir?

Besin alerjisi bağışıklık sisteminin aslında zararsız olan bir besin maddesini, zararlı bir madde olarak algılamasıdır. Vücut buna yanıt olarak savunma sistemini harekete geçirir.

Besin alerjisi ile ilgili daha detaylı bilgi için tıklayınız : https://renklidiyet.com/bebeklerde-ve-cocuklarda-besin-alerjisi