We are Online Market of organic fruits, vegetables, juices and dried fruits. Visit site for a complete list of exclusive we are stocking.

Contact us

Çocukların Her Gün Yemesi Gereken Besinler

Çocukların Her Gün Yemesi Gereken Besinler

Anneler her zaman çocuklarının yeterli beslenmesine özen gösterir. Çocuğunuzun ne yemesi ve ne kadar yemesi gerektiği hakkında kafanızda sorular varsa bu yazı sizin yardımcınız olacak. Çocukların her gün yemesi gereken besinler yazısında sizler için her şeyi anlattık. Çocukların her gün yemesi gereken besinler nedir acaba? Hep birlikte inceleyelim.

Okul Dönemi Çocuklarda Beslenme

Yetersiz ve dengesiz beslenen öğrencilerin;

  • Büyüme-gelişmelerinin yavaşladığı,
  • Dikkat sürelerinin kısaldığı,
  • Algılamalarının azaldığı ve
  • Öğrenmede güçlük çektikleri bildirilmiştir.

Okul çocuklarının günlük enerji gereksinimi, aktiviteye bağlı olmakla birlikte 1600-2200 kalori arasında değişir.

Okul dönemi çocuklarda,

Obezite veya sağlıksız beslenmenin görülme sebepleri;

  • Beslenme de çeşitliliğin olmaması,
  • Okulda hijyen koşullarının yetersiz olması,
  • Ailelerin beslenme konusundaki bilinçsizliği,
  • Toplumun sosyoekonomik düzeyinin düşük olması,
  • Yeterince sıvı tüketmeme,
  • Gün içerisinde hareketsiz olma,
  • Ev dışında özellikle okuldayken lavaboya gitmeye çekinmekten kaynaklanan kabızlık

Gün içerisinde en önemli sorunlardan birisi olan öğün atlamadır. Bunun yanında okul kantinleri, yemekhaneler, ödüller, çikolata ve cips ve atıştırmalıklar çocuklarda sağlıksız beslenmenin nedenleridir.

Peki, kısaca çocuklar nasıl beslenmeli? Hangi besinlerden her gün tüketmeli?

1.Süt ve Süt Ürünleri

Çocukların büyüme ve gelişmesine destek olmak, yaşlılık döneminde oluşan osteoporoz ve kemik hastalıklarını, diş çürüklerini önlemek için bu dönemde çocukların öğünlerinde kalsiyum ve demir desteği olan süt ve süt ürünlerini tüketmesi önemlidir.

Sağlıklı beslenme programına bunları nasıl ekleyebilirsiniz?

  • Süt
  • Kefir
  • Yoğurt
  • Ayran
  • Peynir
  • Cacık gibi besinlerden her gün, ilkokul dönemindeki çocuğunuza 2 porsiyon tüketmesini sağlamak yeterlidir.

Çocuğunuzun süt ürünlerine alerjisi veya intoleransı varsa eğer kalsiyumu meyve, sebze, et, kuruyemiş gibi besinlerden de sağlayacaktır. Kalsiyum içeriği yüksek olan çiğ badem, incir, balık, koyu yeşil sebzelerden ttüketebilir.

2.Yumurta

Mucize anne sütünden sonra en değerli besin nedir biliyor musunuz? Yumurta! Protein, demir, çinko, fosfor, magnezyum B6, B12, B1 ve A vitamini içeren yumurta, kahvaltıların vazgeçilmezidir. İçerisinde 6 gram protein olan yumurta kaliteli bir protein kaynağıdır. Günün başlangıcında ilkokul dönemindeki çocuğunuza 1 tane yumurta yedirmekle günlük protein ihtiyacının yarısını karşılayacaksınız.

Yumurta sevmeyen çocuklar için;

  • Yumurtalı ekmek
  • Menemen
  • Mantarlı omlet
  • Peynirli omlet
  • Yumurtalı muffin

Günde 1 adet yumurta tüketen çocuklar gün içerisinde protein ihtiyacının bir kısmını karşılayacaktır. Bunun yanında önemli vitamin ve minerallerden de faydalanacaktır.

3.Balık

Balık içerisinde bulundurduğu folik asit ve omega-3 sayesinde çocukların beyin gelişimi ve retina gelişiminde önemli bir yere sahiptir. Haftada 2 gün balık tüketimi çocuğunuzun bilişsel gelişimi için verebileceğiniz en özel takviyedir. Balık tüketirken kızartma yapmamaya özen göstermelisiniz. Derin deniz balıklarının tercih edilmesi omega-3 alımını arttıracaktır. Balık tüketmeyi sevmeyen çocuklar için omega-3 takviyesi başlayabilirsiniz. Merak etmeyin, kilo almasına neden olmayacaktır. Diyetisyeninizle omega-3 hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

4.Kuruyemişler

Fındık, ceviz, badem, susam gibi yiyecekler; sert kabuklu yemiş/yağlı tohum olarak adlandırılır. Bunlar; B grubu vitaminler, mineraller, yağ ve proteinden zengindir. Okulda çocuklarınızın beslenme çantasına koyduğunuz ceviz gibi sert kabuklu yemişler çocuğunuzun okul içindeki  performansını arttıracaktır ancak tüketim miktarına dikkat etmelisiniz. Günde 4 tam ceviz veya 12 adet çiğ badem /fındık / fıstık / kaju yeterli olacaktır.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi FDA’ya Göre,

FDA düşük kolesterol içeren diyetin bir parçası olarak günde 50 g kuruyemiş tüketiminin kalp sağlığını riskini azalttığını ve bu ibarenin tüm kuruyemiş paketlerinin etiketlerine yazılması gerektiğini onaylamıştır.

5.Mevsim Meyveleri

Okul çağı döneminin en büyük sorunlarından biriside kantinde beslenme, okul yemekhaneleri, dışarıda satılan fast food ve abur cuburlardır. Bu sorunu önlemek için ailelerin bilinçli olması ve geleceğin fertleri olan çocukları yönlendirmesi gerekir. Beslenme çantasına pratik olarak en iyi koyulabilecek ve gün içerisinde her çocuğun severek tüketebileceği besin grubu meyvedir. Meyveler hücre yenilenmesi, doku onarımı gibi vücutta pek çok işleme sahip olarak büyüme çağındaki çocukları hastalıklara karşı korur. Bu nedenle mevsim meyvelerini okula giderken çantasına koyabilir ya da gün içerisinde çocuğunuzun beslenme programında miktarında tüketmesi için alışkanlık haline getirebilirsiniz.

6.Mevsim Sebzeleri

Sebzeler, çocuklara yedirilmesi en zor olan besinlerden biridir. Birçok çocuk sebzeler için çok seçici davranır.

Peki çocuklarınızın beslenme programında hangi sebze olmalıdır?

Sorunuzun Cevabı…

Aslında düzenli olarak pek çok sebzeyi çocukluk döneminden itibaren alışkanlık haline getirmeliyiz. Çocuklara çizgi film kahramanlarından örneklerle, renkli tabaklarla sebzeyi özendirebiliriz. Örneğin, Temel Reis’in en çok sevdiği ıspanak, C vitamininden zengin ve iyi bir demir kaynağıdır. Buggs Bunny’nin en sevdiği havuç ise iyi bir A vitamin kaynağıdır böylece derslerde gözleriniz açılacak ve dikkatli bir şekilde derslerinizi  dinleyeceksiniz.

7.Ekmek, Bulgur

Çocuklar, yetişkinlere göre çok daha fazla enerji harcamaktadır. Ekmek ve bulgur gibi besinler onlar için hem enerji kaynağı hemde önemli vitamin ve minerallerin desteğidir. B grubu vitaminleri ve lif içeriği sayesinde çocuklarınızın gün içerisindeki enerjisini artıracaktır. Gün içerisinde mevsim sebzelerinden ve kalsiyum destekli peynir ile hazırladığınız  tam tahıllı sandviç onlar için güzel bir okul saati öğünü olacak. Ekmek seçiminde önemli olan tam tahıllara yönelmektir. Kabızlık problemi yaşayan çocuklarınız için ya da sindirim sistemini güçlendirmek için süt ve süt ürünleriyle desteklenmiş bir şekilde tüketebilir.

Yapılan Çalışmalara Göre

Çocukluk döneminde düzenli bağırsak alışkanlığı geliştirmek açısından önemlidir.  Ayrıca lifin, kan kolesterol ve glikoz düzeylerini düşürerek yaşamın ileri döneminde ortaya çıkan kardiyovasküler hastalıklar, Tip 2 diyabet ve bazı kanser türlerinin görülme risklerini azalttığı bilinmektedir.

Riskli Besinler

Çocukların tükettikleri hazır fast food türü yiyecekler, paketlenmiş, çikolata, cips gibi gıdalar yağ ve kolesterolü yüksek miktarda içerir. Lif  , vitamin ve mineral içeriğinden fakirdir.

Bu nedenle,

Yeterli enerji, daha az şekerli, daha az kolesterollü, yeterli lif , vitamin ve mineralin sağlandığı bir beslenme programıyla bu  dönemdeki sağlıklı beslenmenin, ileri dönemdeki bazı hastalıkları önlemesi yanında, geleceğin anne-babaları için de olumlu ve kalıcı beslenme alışkanlığı kazandırılması için önemlidir.

Yazımız umarım sizin için bilgilendirici olmuştur. Merak ettikleriniz ve sormak istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.