Deniz, kum, güneş… Yaz geldi; tatil planları yapıldı. Bikiniler, mayolar ortaya çıkartıldı. Kimileri kışın alınan kilolardan baharda zaten kurtulmuştu; kimileri ise tatil öncesi şimdilerde fazla kilolardan hemen kurtulmanın yolunu aramaya başladı bile…
Tatil öncesi forma girmek için hala geç kalmadınız…
Unutmayın; hiçbir şey için geç değildir, yeter ki harekete geçin! Sağlıklı bir diyet uygulayarak ve düzenli yürüyüşler yaparak haftada oratalama 1 -1,5kg. kaybetmek hem mümkündür; hem de bu miktar oldukça sağlıklı bir miktardır.
Yaz tatilinizi sağlıklı, hafif, formda ve fazla kilonuzdan kurtulmuş şekilde geçirmeyi istiyorsanız bu sizin elinizde.
İşte 8 öneri:
1.) Öğünlerde küçük tabak tercih edin.
Tabağınıza yeterli miktarda yiyecek koyarak tüketeceğiniz porsiyon miktarına dikkat edin. Tabağınıza koyduğunuz yemeğin miktarını uygun şekilde ayarlamalısınız.
2.) Anaöğünleri ve anaöğünleri atlamamaya gayret edin.
Formda geçireceğiniz bir yaz için; günde 6-8 öğün beslenmelisiniz. 3 ü anaöğün, diğerleri ise araöğünler olarak planlanmalıdır.
Atladığınız öğün, kan şekeri regülasyonunuzda düzensizliğe ve çabuk acıkmanıza neden olur. Bunun sonucunda ise; bir sonraki öğünde farkında olmadan daha çok besin tüketir; böylece gereğinden fazla miktarda enerji almış olursunuz. Bu durum, kilo alımlarını beraberinde getirmektedir. Kilo kontrolü için öğün atlamamak çok önemlidir.
3.) Günlük beslenmenizde posalı besinlerin tüketimini arttırın.
Yaz aylarında yeterli posa tüketimini sağlamak için öğünlerinizde mutlaka sebze yemeği ve salata tüketmeye çalışmalısınız, ekmeğinizi tam buğdaylı/çavdar gibi posa değeri yüksek olanlardan tercih ediniz, gün içerisinde 3-5 porsiyon meyve tüketimini yakalamalısınız, haftada mutlaka 1-3 kez kuru baklagil yemekleri tercih etmelisiniz.
4.) Tükettiğiniz besinleri yavaş ve iyi çiğneyerek yiyin.
Tokluk hissi, yemek yendikten 20 dakika sonra hissedilmeye başlanır. Bu yüzden yavaş yemek yemeye özen gösterin.
Yemek esnasında lokmalar arasında çatalınızı, kaşığınızı, bıçağınızı masaya bırakın, yemeğinize sık sık ara verin..
5.) Yaz aylarında besin zehirlenmesi yaşamamanız için tükettiğiniz yiyecek ve içeceklerin ‘güvenilir’ olduğundan emin olun.
Sıcaklıkların artması ile birlikte besinlerin bozulması ve besin zehirlenmelerine yol açması da sıklıkla yaşanmaktadır. Besinleri güvendiğiniz yerlerden temin edin ve olması gereken sıcaklıkta ve yerde muhafaza edin.
Güvenle aldığınız besinlerin satın alma, hazırlama, pişirme, saklama aşamalarında hijyene önem verin.
6.) Bol bol su için.
Yaz aylarında su ihtiyacımız artış göstermektedir. Terle birlikte artan sıvı kayıplarını yerine koymak için ihtiyacımız olan su miktarından 1,5-1 lt. daha fazla su içmeye gayret edin. (Ortalama 2-3 Llt.)
Hamileler, ağır işte beden gücüyle çalışanlar ve sporcuların su ihtiyacı ise daha fazla olabilmektedir.
7.) Meyvelerin miktarına dikkat edin.
Yaz aylarının gelmesi ile birlikte birbirinden renkli ve birbirinden lezzetli meyveler de raflarda yerini aldı. Meyveler çok sağlıklı olmakla birlikte, her besinde olduğu gibi fazla miktarda yendiğinde kilo vermemizi engelleyebilmektedir.
Meyvelerin porsiyon miktarına dikkat etmek gerekir, bir seferde 1 avuç meyveden fazla tüketmemelisiniz.(Bu miktar kişiden kişiye göre değişkenlik göstermektedir.)
8.) Fiziksel aktivitenizi arttırın.
Hareketinizi arttırın. Dans edin, merdiven çıkın, bol bol yüzün… Düzenli olarak yürüyüş yapın. Yürüyüş, yağ yakımına çok iyi şekilde yardımcı olur.