We are Online Market of organic fruits, vegetables, juices and dried fruits. Visit site for a complete list of exclusive we are stocking.

Contact us

Zeytin ve Faydaları

Zeytin ve Faydaları

Zeytin, Akdeniz bölgesinde yaygın olarak bulunan bir meyvedir. İspanya şu ana kadar en büyük zeytin üreticisidir. Önemli zeytin üreten ülkeler şunlardır:

İspanya:

İspanya yılda 5,276,899 metrik ton zeytin üretmektedir. Dünyada zeytin üretiminin ağırlıklı olarak İspanya’daki toplam zeytin üretiminin %75’inden elde edildiği ve Endülüs bölgesi çevresinde yoğunlaştığı görülmektedir.

İtalya:

İtalya, zeytin üreten ikinci ülke ve yılda 3.220.674 metrik ton üretiyor. Güney bölgesi, İtalya zeytininin yaklaşık %80’ini üretmektedir. Başlıca üretim alanları Sicilya, Puglia, Calabria, Sardunya ve Basilicata’dır.

Yunanistan:

Yunanistan yılda 2.232.412 metrik ton zeytin üretmektedir. Ekili arazilerin yaklaşık %60’ı zeytin üretimi için kullanılmaktadır. Ülkedeki zeytinyağı üretiminin yaklaşık %65’i Peloponnese bölgesinde, ardından Girit, Ege ve İyon Adaları’nda yapılmaktadır.

Türkiye:

Türkiye yılda 1.292.072 metrik ton zeytin üretimi ile 4. Sıradadır. Türkiye’de zeytin üretiminin büyük kısmı Ege Denizi kıyısındaki kıyı alanlarında yoğunlaşmaktadır. Türkiye farklı zeytin çeşitlerine sahiptir.

Besin Değerleri

Zeytin, 100 gramda 115-145 kalori, ya da 10 zeytin için yaklaşık 59 kalor içerir (ortalama zeytin ağırlığının 4 gram olduğu varsayılarak). Zeytinin besin içeriği %75-80 su, %11-15 yağ, %4-6 karbonhidrattır.

Aşağıdaki tabloda zeytinlerin besin değerleri hakkında bilgi verilmektedir:

Zeytinin Besin Değerleri

Porsiyon Miktarı: 100 grams  (yeşil ve paketlenmiş)

Kalori: 145 kkal

Yağ Kalori: 128 kkal

Toplam Yağ Miktarı: 15 g (24%)

Doymuş Yağ Miktarı: 2 g (10%)

Kolesterol: 0 mg (0%)

Sodyum: 1556 mg (65%)

Toplam Karbonhidrat: 4 g (1%)

Lif: 3 g (13%)

Şeker: 1 g

Protein: 1 g

Vitamin A: 8%

Vitamin C: 0%

Kalsiyum: 5%

Demir: 3%

Zeytinin Yararları

Zeytin, E vitamini ve diğer güçlü antioksidanlar açısından çok yüksektir. Çalışmalar kalp için iyi olduğunu ve osteoporoz, kansere karşı koruyabileceğini göstermektedir. Ayrıca alerjik reaksiyonları yatıştırmaya, kan dolaşımını arttırmaya, bilişsel işlevleri artırmaya, enfeksiyonlara karşı savunmaya ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olurlar. Zeytinin sağlıklı yağları, Akdeniz diyetinin en önemli bileşenlerinden biri olan sızma zeytinyağını üretmek için özütlenir.

Bazı olgunlaşmamış zeytinler yeşildir ve olgunlaştıkça siyah olurlar. Diğerleri olgunlaştığında bile yeşil kalır. Akdeniz ülkelerinde, zeytinlerin %90’ı zeytinyağı için kullanılır.

Antioksidan Özelliği

Zeytinler, antioksidan açısından çok zengindir. Vücuttaki oksidatif hasarı azaltabilir ve bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlarla mücadelede yardımcı olabilirler.

Kalp Sağlığını İyileştirir

Zeytin ve zeytinyağı, kolesterolü düzenlemek ve LDL-kolesterolü oksidasyona karşı korumaya yardımcı olabilir. Ayrıca tansiyon düşürmeye yardımcı olabilirler.

Kemik Sağlığını İyileştirir

Zeytin tüketimi, kemik kaybı ve osteoporoz riskini azaltabilir.

Kansere Karşı Korur

Zeytinlerin birçoğu birçok antioksidan açısından zengindir ve yapılan çalışmalar kansere karşı mücadelede yardımcı olabileceklerini göstermektedir. Bununla birlikte, bu bulguları doğrulamak için insan çalışmaları gerekmektedir.

Yağ

Zeytinler %11-15 yağ içerirler. Bu yağ içeriğinin %74’ü tekli doymamış bir yağ asidi olan oleik asittir. Zeytinyağının ana bileşenidir. Artmış iltihaplanma ve kalp hastalığı riskinde azalma da dahil olmak üzere çeşitli sağlık yararları ile bağlantılıdır. Hatta kanserle mücadeleye yardımcı olabilir.

Zeytinle İlgili Çalışmalar

Metabolik sendromlu iki kadın grubu arasındaki oksidatif hasarın (diyabet ve kardiyovasküler hastalık riski yüksek) farklılıklarını belirlemek için bir araştırma yapılmıştır. Bir gruptaki bireylere Akdeniz diyeti (tavuk, balık ağırlıklı ve sınırlı et, tatlı içeren tam tahıl tüketimini vurgulayan bir gıda piramididir) uygulanmıştır. Aileleri için evde tüketilmesi açısından ekstra miktarda sızma zeytinyağı içerecek şekilde diyet uygulanmıştır (Haftada 1 litre). Ailelerin beslenme planına ekstra miktarda fındık (günde 30 gram) ilave edilmiştir. İkinci grup ise düşük yağlı bir diyetle beslenmiştir.

Akdeniz diyeti uygulayan gruplarda, bir yıl sonra, her bir deneğin idrarı, serbest radikal ve DNA hasarını karşılaştırmak için analiz edildi. Sonuçlar, Akdeniz Diyeti grubunda önemli ölçüde daha az oksidatif hasar ve DNA hasarı gösterildi. Sonuçlar bilim adamlarına metabolik sendromu yönetmede kullanışlı bir araç olarak düşük yağlı bir diyet yerine zeytinyağı ve fıstık alımıyla birlikte geleneksel Akdeniz Diyet’ini önermek için yeterli delil sağlamıştır.

Akdeniz diyetinin kemik mineral yoğunluğu üzerindeki etkilerini araştıran benzer bir diyet çalışması, menopoz öncesi ve menopoz sonrası kadınları kapsamıştır. Sonuçlar, Akdeniz diyet kalıplarına dayalı yemek yemenin kadınlarda osteoporozun önlenmesinde yararlı olabileceğini gösterdi.

Umarım yazımız sizin için yararlı olmuştur. Merak ettikleriniz ve sormak istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Ayrıca online diyet paketlerimizin yer aldığı yeni web sitemizi ziyaret etmek için tıklayın.