We are Online Market of organic fruits, vegetables, juices and dried fruits. Visit site for a complete list of exclusive we are stocking.

Contact us

Yeni Moda Teff

Yeni Moda Teff

TEFF NEDİR? FAYDALARI NELERDİR?

Teff tahılını daha önce duymadıysanız bu yazı sizin için harika! Teff nedir? Faydaları nelerdir? yazımızda sizin için teff tahılını inceledik. Bu yazıda teff nedir? Faydaları nelerdir? Hakkında birçok bilgi öğreneceksiniz.

Teff Nerede Yetiştirilir?

Teff genellikle Etiyopya’da yetiştirilen, çok küçük taneli bir tahıldır. Beyaz, kırmızı ve kahverengi renkleri bulunur. Özelliklerine baktığımızda kompleks karbonhidrat, protein ve lif yönünden zengindir.

Farklı gıdalar için teff işlenmesi genellikle geleneksel yöntemlerle yapılır. Farklı ticari gıdalar için tahıl işlenmesi, dünya çapında teff kullanımını teşvik etmek için gereklidir. Teff tanesinin besin kompozisyonu, dünya çapındaki yiyecek ve içeceklerde kullanılma ihtimalinin yüksek olduğunu göstermektedir. Teffin benzersiz nitelikleri ve avantajları vardır ve bu nedenle dünyanın diğer bölgelerine girişi birçok ülkeye fayda sağlayabilir.

Teff Nedir?

Teff kelimesi, kelimenin küçüklüğünden dolayı “kaybedildi” ve düşürüldüğünde ne kadar kolay kaybolduğu anlamına gelen “teffa” teriminin Amharca kelimesinden türetildiği düşünülmektedir.

Teff tahılı oval şekillidir ve 0.9-1.7 mm uzunluğunda ve 0.7-1.0 mm çapındadır. Araştırmalar göstermiştir ki, diğer tahıllar gibi teff ağırlıklı olarak nişasta (%73) ve teffin nişasta içeriği diğer pek çok hububattakinden daha yüksektir. Bu besin enerjisi olarak buğday ve diğer hububat yerine kullanılan glutensiz tahıl olmasını sağlar. Teff çeşitleri tahılların ve saksıların rengine, çiçek salkımlarının dağılımına ve bitkilerin büyüklüğüne göre tanımlanmıştır. Pazarlama amacıyla teff, tohum rengine göre sınıflandırılır; beyaz, kırmızı/kahverengi ve karışık renkler olarak üçe ayrılır. En yaygın renkler beyaz, kremalı-beyaz, açı kahverengi ve koyu kahverengidir.

Diğer tahıllarla kıyasladığımız zaman teffi farklı kılan nedir?
  • Protein içeriği diğer tahıllarla hemen hemen aynı olmasına rağmen, vücudumuz için gerekli olan proteinin yapıtaşı olan aminoasitlerden zengindir.
  • Teff yüksek oranda kalsiyum, fosfor, demir, bakır, alüminyum, baryum içerdiğinden zengin bir mineral deposudur.
  • Kırmızı teffi, beyaz teff ile kıyasladığımızda daha fazla protein, demir, çinko içerdiği gözlenmiştir. Arpa, buğdaya göre daha fazla lif, protein, demir, kalsiyum ve çinko içermektedir.
  • Yapılan çalışmalarda teff ununun, beyaz undan daha fazla demir içerdiği gözlenmiştir. Teff unu (3.13–6.01 mg/100 g) demir içerirken, beyaz un (2.44 mg/100 g;) demir içeriyor.
  • Teff insan vücudunda hemoglobin seviyesini arttırmaya, malaria gibi hastalıkları ve diyabet / anemi hastalıklarının görülmesini önlemeye yardımcı olur.
  • Glutensiz bir bitki olan teff, gluten içermediğinden dolayı glutene duyarlı kişiler tarafından rahatlıkla kullanılabilen bir besin kaynağıdır.
  • İçerdiği kompleks karbonhidratlardan dolayı kana çok çabuk karışmaz ve kan şekerini dengeler. Bu durumda şeker hastaları için insülin dengeleyici görevi görür.
  • Antioksidan içerdiğinden dolayı kansere karşı koruyucudur.
  • Lif içeriğinin yüksek olması ve doymamış yağ asidi içeriğine sahip olması kalp damar hastalıklarına karşı koruyucu ve hastalık riskini azaltıcı etkisi olması anlamına gelir.
  • Probiyotik etkisiyle sindirim sistemimizde bulunan dost bakterilerimizin sayısını arttırarak bağırsak floramızı dengeler.
  • Vejeteryanların kullanabileceği iyi bir protein kaynağıdır.

Teff nedir? Faydaları nelerdir?

Teffin İçeriği
  • Teffin ortalama protein miktarı arpa, buğday, mısır ve inci darı ile karşılaştırılabilir ve çavdar, kahverengi pirinç ve sorgumdan daha yüksektir. Teff ve teff ununun aminoasit bileşimi elverişlidir ve proteini mısır gibi hububatlara kıyasla kolaylıkla sindirilebilir.
  • Teff tohumları, gıda değerinde buğdaya benzemektedir. Bununla birlikte, ABD Ulusal Araştırma Konseyi, teff tohumlarını gerçekten daha besleyici olduğunu söylemektedir. Araştırma bulguları, teffin nispeten düşük lizin ve izolösin aminoasit içeriği dışında, yumurta ile karşılaştırılsa bile önemli aminoasitlerle mükemmel bir dengeye sahip olduğunu belirtti.
  • Teffin dengeli aminoasit bileşimi, malt ve bira yapımı için mükemmel bir malzeme olmasını sağlar.
  • Teff tohumunun ham yağ içeriği, genel olarak buğday, çavdar ve kahverengi pirinçten daha yüksek olmakla birlikte, arpa, mısır, sorgum ve inci darı için düşüktür. Ayrıca teff tahılları doymamış yağ asitleri açısından zengindir.
  • Teffteki ham lif içeriği (3.0 gr/100 gr) diğer pek çok gluten içeren veya glutensiz tahıllardan daha yüksektir. Diyet lifi tüketimi birçok sağlık yararı sağlar. Teffin diyet lif içeriği (8.0 gr/100 gr) bazı meyveler, fındık, baklagiller, mısır ve pirinç gibi hububatlara kıyasla yüksektir. Araştırmalar, yüksek lifli diyetlerin biçok hastalığı, kolon kanserini, koroner kalp hastalığını ve şeker hastalığını önlediğini ortaya çıkarmıştır.
  • Diyetimize çeşitlilik kazandırma potansiyeline sahiptir ve faydalı sağlık teşvik edici özelliklere, özellikle antioksidan etkinliğe sahip olabilir. Teffteki çok yüksek kalsiyum konsantrasyonu, kolon kanseri, osteoporoz, iskelet ve dişlerin zayıflaması gibi kalsiyum tüketimiyle ilişkili sağlık problemlerini önlemek için mükemmel bir tahıl olmasını sağlıyor. Teff tahıllı gıdalar için umut vericidir ve çölyak hastalığı ve diğer gluten alerjisi olan insanlar için mükemmel glutensiz bir alternatiftir. Yüksek karbonhidrat içeriği, gluten eksikliği ve yüksek germinatif enerji ve malt kalitesi, diğer glutensiz içeceklerin üretilmesi için uygun bir hammadde olmasını sağlar.

Teff Unu ile Çikolatalı, Muzlu Kek

İçindekiler:

  • 1 su bardağı teff unu
  • 1 fincan tam buğday unu
  • ½ çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • ½ çay kaşığı toz tarçın
  • 5 çorba kaşığı tereyağı (oda ısısında)
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı çatalla ezilmiş muz (yaklaşık 2 orta)
  • ½ çay kaşığı vanilya özütü / 1 paket vanilya
  • ¼ su bardağı su
  • 1 fincan bitter çikolata

Hazırlanışı:

Fırını 180 dereceye ısıtın.

Un, tuz, kabartma tozu ve tarçını bir kaşık ile karıştırın.

Tereyağını büyük bir kaba koyun; mikser ile orta derecede karıştırın.

Yağ karışımının içerisine yumurtayı kırın.

Muz ve vanilyayı karıştırın.

Suyun içerisine muz, vanilya karışımını dökün. Sıvı karışımın içerisine dökün.

Yağ, yumurta karışımının içerisine un karışımını ekleyin.

Harmanlanana kadar düşük hızda mikserle çırpın.

Çikolatayı karışımın içerisine ekleyin.

Yağlı kağıt yerleştirilmiş kek kalıbının içerisine karışımı yayın.

180 derecede önceden ısıtılmış fırına kek kabınızı yerleştirin ve 50 dakika pişirin.

Kekiniz piştikten sonra 10 dk soğumaya bırakın.

Afiyet olsun!

Umarım teff yazımızı beğenmişsinizdir. Merak ettikleriniz ve sormak istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yeni açılan web sitemizi ziyaret ederek online diyet paketlerimize göz atabilirsiniz.