We are Online Market of organic fruits, vegetables, juices and dried fruits. Visit site for a complete list of exclusive we are stocking.

Contact us

Romatizma Hastalığında 5 Beslenme Önerisi

Romatizma Hastalığında 5 Beslenme Önerisi

Ankilozan Spondilit (İltihaplı Omurga Romatizması)

 

Ankilozan Spondilit ve Beslenme Tedavisi

 

Ankilozan Spondilit Nedir?

Ankilozan Spondilit (AS) özellikle omurgayı etkileyen kronik, ilerleyici, ağrılı sebebi bilinmeyen romatizmal bir hastalıktır. AS’de ağrı hareketle azalır, hatta yok olabilir, uzun süre oturmakla, istirahatle artar. Hastalar sabahları daha çok ağrılıdır ve özellikle omurga hareketleri kısıtlıdır, günün ilerleyen saatlerinde ağrı ve kısıtlılık azalır.

AS’de ilk belirtiler bel, kalça ve topuk ağrısı olabilir. Hastalık gerektiği gibi tedavi edilmezse ileri dönemlerde omurga deformiteleri, kamburluk ortaya çıkar.

Genetik yatkınlık AS’nin bilinen özelliklerindendir. Erkeklerde kadınlara göre 3 kat daha fazla görülmektedir.

AS’li kadınların hamilelik döneminde ilaç kullanma sakıncası ve vücut ağırlığının birden artması, hareketlerindeki kısıtlılığı ve ağrıları artırabilir. Hastaların düzenli olarak gebeliğe uygun egzersizlere devam etmeleri gerekir. Ankilozan spondilit ve beslenme tedavisi yazımızda birçok bilgi bulabileceksiniz.

Ankilozan spondilitin en yaygın belirtileri nelerdir?    

AS’in en yaygın belirtisi bel ve kalça ağrısıdır. Hastalığın etkilediği bölgelerdeki iltihabi durum ağrıya ve eklem katılığına yol açar. Omurların devam eden iltihabi durumu uzadıkça omurlar birbirine kaynamaya başlar ve omurganın hareketleri önce azalır, sonra tamamen kaybolur.

  • Omurga ağrısı: AS’in genellikle en erken ve en yaygın belirtisidir. En çok bel ve/veya kalça ağrısı şeklindedir.
  • Omurga hareketlerinin kısıtlanması: Omurga hareketlerinde azalma gelişebilir (öne, arkaya ve yanlara eğilmede, ilerleyen dönemlerde boyun hareketlerinde kısıtlanma). Örneğin, bel hareketlerinin kısıtlanması nedeniyle ayakkabı-çorap giyinmek çok zor bir hal alabilir.
  • Kalça ağrısı: Kalça ağrısı AS’de yaygındır. Ağrı kalça ekleminde, kalça veya baldırlarda ya da yürürken zorlanma şeklinde ortaya çıkabilir.

Ankilozan Spondilitte Egzersizin Önemi?

Bu hastalığa sahip kişiler için günlük fiziksel aktivite önemlidir. Ağrıyı azaltabilir,hareketliliği ve duruşu geliştirebilir ve esnekliği korumanıza yardımcı olabilir. Uygun fizik tedavi, spor ve egzersiz  programının seçimi için ilgili doktordan yardım alınmalıdır.

Beslenme Tedavisinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Hastalığa özgü bir diyet tedavisi olmamakla birlikte ,inflamasyon riskini azaltacak ,vitamin yönünden zengin bir diyet listesi  yarar sağlamaktadır.

Omega-3

n-3 yağ asidi içeren gıdaların antiinflamatuar etkisi bilinmektedir. En önemli n-3 kaynağı balık olup bunun yanında keten tohumu,ceviz ,soya fasülyesine de diyete eklenebilir.

Kalsiyum

Kemik yapısının güçlendirilmesi ,osteoporoz riskini azalaltmak için kalsiyum içeriği yüksek süt ve süt ürünlerine beslenme düzeninde daha çok yer verilmeli.

D Vitamini

D vitamini kemik mineral yapısının gelişiminde çok önemlidir. Sağlam kemiklerin oluşumu için D vitamini parathormon salınımını sağlar. Bu yüzden D vitamini düzeyinize her yıl baktırmanızı öneririz. D vitamini sentezinin en kolay yolu her gün 15 dakika güneşe çıkmaktır. Unutmayın güneş teninize temas etmeli, saat 12:00-15:00 aralığında güneşi yakalamalısınız.

Şeker, sodyum ve yağ

Yüksek derecede işlenmiş gıdalar ve şeker ile yağda yüksek olanlar iltihaba neden olabilir.

Mümkün olduğunca paketli hazır yiyecekleri sınırlayın. Etiketleri okuyun ve vücudunuzun ihtiyaç duymadığı çok fazla ilave içerik içeren yiyeceklerden kaçının.

Eklenti şekerler

Yüksek sodyum içeriği

Doymuş yağlar

Trans yağlar (hidrojene yağlar)

Koruyucular dikkat edilmesi gerekenlerdendir.

Probiyotikler

Ankilozan spondiliti tedavi etmek için kullanılan bazı ilaçlar karaciğerinizi ve bağırsağınızı etkileyebilir. Bazı durumlarda, folik asit takviyesi almak veya günlük diyetinize probiyotikler (yoğurt) ilave etmek, vücudunuzun ilaçların olası yan etkilerinden korunmasına yardımcı olabilir.

İdeal Kiloyu Koruma

Beslenmedeki en önemli hedef  ideal kiloya korumaktır. Hem fazla kilolu hem de zayıf kişilerin ankilozan spondiliti ile komplikasyonları olabilir. Bazı ilaçlar ağırlığınızı etkileyebilir ve ankilozan spondilit ile aynı anda ortaya çıkan hastalıklar da kilo almanıza neden olabilir.

Hamilelerde Ankilozan Spondilit

AS’li kadınların hamilelik döneminde ilaç kullanma sakıncası ve vücut ağırlığının birden artması, hareketlerindeki kısıtlılığı ve ağrıları artırabilir. Özellikle son 3 ay bebeğin büyümesi ile bel,kasık,kalça ağrısı artabilir. Hastaların düzenli olarak gebeliğe uygun egzersizlere devam etmeleri gerekir.

Osteoporoz Riski

Ankilozan spondilitlı hastalarda görülebilen en önemli sorunlardan biri de osteoporozdur. Hem iltihabi bir hastalık olması, hem hastalığın getirdiği hareket kısıtlılığı hem de bazı ilaçlara bağlı gelişen ostoporoz bu hastalarda omurga ve kalçalarda kolay kemik kırıklarına neden olmaktadır.Bu durumun engelllenmesi için de kalsiyum ve D vitamin açısından zengin besinler tüketmek faydalı olacaktır.

Ankilozan spondilit ve beslenme tedavisi yazımızı umarım beğenmişsinizdir. Merak ettikleriniz ve sormak istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.