We are Online Market of organic fruits, vegetables, juices and dried fruits. Visit site for a complete list of exclusive we are stocking.

Contact us

Pancar Nedir? Pancarın Faydaları, Pancarın Çeşitleri

Pancar Nedir? Pancarın Faydaları, Pancarın Çeşitleri

Kış mevsiminin en güzel renkli meyvelerinden biri olan pancarı sıklıkla tüketiyoruz. Özellikle turşu, salata, meze olarak kullanılan pancarı sofranızdan eksik etmemelisiniz. Neden mi? Faydaları ve içindeki değerli bileşenleri sayesinde mucizevi bir besin! Yazımızı okumak için devam edebilirsiniz.

PANCAR NEDİR?

Ispanakgiller familyasından olan otsu bir bitki türüdür. İki yıllık bir bitkidir. Sağlık açısından çeşitli birçok faydası olan bu bitkinin ülkemizde doğal olarak yetişmesi sebebi ile bulunması kolaydır. Boyları 20-50 cm arasında değişkenlik gösterir. Kökleri çıkarılan şeker pancarı temizlendikten sonra fabrikalara gönderilir. Şeker hastalığı ve verem olmak üzere birçok hastalıkta şifa kaynağı olan pancar bitkisi, düzenli olarak kullanılmalı ve mutfaklarımızdan eksik edilmemelidir.

PANCARIN FAYDALARI

İLTİHAP ENGELLEYİCİ: Birçok besinde bulunmayan, hücreleri, enzim ve proteinleri koruyan betalain grubu bir madde içerir. Bu maddenin iç organları koruyucu, kalp damar hastalıkları gibi kronik hastalıkları engelleyici çok büyük faydası vardır. Yalnız bu fayda, betalainleri vücudunuzun kullanabilme yeteneğine bağlıdır yani genetik yapınızla ilgilidir.

KANSERE KARŞI: Hayvanların içme sularına katılarak yapılan deneylerde, kalın barsak, mide, sinir sistemi, akciğer, meme, prostat kanserlerini engellemede ve ilerlemesini yavaşlatmada etkili bulunmuştur.

DETOKS ETKİSİ: Kanın temizlenmesi ve karaciğerin zehirlerden arınmasına yardımcı olduğu bilinmektedir.

YÜKSEK KAN BASINCINI DÜŞÜRÜCÜ ETKİSİ: Yapılan bazı çalışmalarda pancarda bulunan nitrat denilen maddenin vücutta nitrik oksite dönüşerek damarları genişlettiği, kan dolaşımını kolaylaştırdığı, tansiyonu düşürdüğü gösterilmiştir.

DAYANIKLILIK SAĞLAYICI: Egzersiz öncesi içilen pancar suyunun egzersize dayanıklılığı arttırdığı, dinçlik verdiği bilinmektedir.

  • Pancarın suyu sindirimin kolaylaşması için faydalıdır. Pancarın içindeki karbonhidratlar, kolay sindirilebilir, doğal karbonhidratlardır. Bununla beraber aynı sebeplerden kabızlık, hemoroid, ishal, kusma gibi rahatsızlıkların tedavisinde de kullanılmaktadır.
  • Özellikle pancar suyunun, kalp-damar hastalıklarını ne şekilde etkilediğini tespit edebilmek için birçok araştırma yapılmıştır. Araştırmalar neticesinde içeriğinde nitrat maddesinin, yüksek basınç sorununu önlediği belirlenmiştir.
  • Kalp ve damar sağlığı açısından tehlikeli olan kötü kolesterolün pancar suyu sayesinde düşük seviyelere indiği tespit edilmiştir. Bununla beraber iyi kolesterolü de yükselttiği açıklanmıştır.
  • Dolaşım sorunu hastalıklarından olan varis, yüksek tansiyon gibi tehlikeli hastalıkların önlenmesi bakımından pancarın faydalı olduğu bilinmektedir.
  • Düzenli olarak tüketilen pancar, özellikle de suyu, cilt iltihaplarını, sivilceleri, kepek gibi cilt problemlerini önlemiş ve tedavisine de destek olmuştur. Ayrıca önceden oluşmuş lekelerin yok edilmesinde de etkili olduğu bilinir. Maske olarak uygulandığında cildin parlamasına ve nemlenmesine etki eder.
  • Betasiyanin isimli antioksidan madde, tümörlerin oluşmasına neden olan toksinlerin ve tüm zararlı toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olmaktadır. Toksinlerin atılması en başta kanser hastalıklarının önlenmesinde önemlidir.
  • İçeriğinde folik asit bulunması, hamilelikte tüketildiğinde bebeklerin kusurlu doğması ihtimalini düşürmektedir. Zaten günümüzde hamileler, folik asidi ilaç olarak kullanmaktadırlar.

PANCARIN BESİN DEĞERLERİ

 Pancarın bileşiminde sakkaroz ve betain mevcuttur. Suyu tüketilirse çeşitli vitamin ve mineraller alınabilir. Pancarın yağ oranı oldukça düşüktür. İçeriğinde A vitamini, C vitamini, B grubu vitaminlerinden bazıları ve antioksidanlar mevcuttur. Ispanak ile karşılaştırıldığında demir oranı oldukça yüksektir. Bunlar dışında sodyum, sülfür, kalsiyum, bakır, iyot, doğal şeker ve potasyum barındırır. Yeterli düzeyde folik asit ve magnezyum da pancar içinde mevcuttur.

Pancar; folik asit, potasyum, demir açısından zengindir. Özellikle salatalarda tüketimi yaygındır.

PANCARIN ÇEŞİTLERİ

Pancarın birkaç çeşidi bulunmaktadır. Kullanım alanları da buna bağlı olarak değişkenlik gösterir. Örneğin; şeker pancarı şeker yapımında kullanılırken, kırmızı pancar daha çok turşu ve şalgam yapımı için tercih edilmektedir. Pancarın en çok bilinen türleri şunlardır;

Şeker Pancarı; Ülkemizde şeker elde etmek için kullanılan bu pancar türünün kökleri oldukça etli ve yumrudur. %12-20 arasında sakkaroz içermektedir.

Kımızı Pancar; En çok bilinen ve tüketilen tür olan kırmızı pancar genellikle turşu yapımında tercih edilir. Kökleri yuvarlak ve göz alıcı bir renge sahip olan kırmızı pancar sebze olarak tüketilmektedir.

Pazı; Ispanağa benzeyen bu pancar türü sindirimi oldukça kolay ve besin değeri yüksek bir sebzedir. Yaban pancarı olarak da bilinir.

Yem Pancarı; Daha çok kırmızı pancarı andıran bu türün besin değeri düşük olduğundan, genellikle hayvan yemi olarak tercih edilmektedir.

Umarım yazımızı beğenmişsinizdir. Merak ettikleriniz ve sormak istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Ayrıca online diyet sayfamızı ziyaret ederek diyet paketlerimize göz atabilirsiniz.