We are Online Market of organic fruits, vegetables, juices and dried fruits. Visit site for a complete list of exclusive we are stocking.

Contact us

Kolajen Arttıran Besinler (Yaşlanma Karşıtı)

Kolajen Arttıran Besinler (Yaşlanma Karşıtı)

Kolajen terimi görev, yapı ve kimyasal özellikleri geniş olarak birbirine yakınlık gösteren protein serilerini ifade eder. Karbon, oksijen ve hidrojenden oluşan amino asitlerden oluşan bir proteindir. Kolajen bağ dokusunun en bol proteinidir. Toplu hali fibrillerdir. Spesifik amino asitler içerir. Bunlardan bazıları glisin, prolin, hidroksiprolin ve arginindir. Bu amino asitler, bu kolajen alt birimlerinin üç zincirinin her birinde düzenli bir düzenlemeye sahiptir. Prolin veya hidroksiprolin, toplam dizinin yaklaşık 1/6’sını oluşturur. Glisin (Gly) neredeyse her üç kalıntıda bulunur. Glisin, dizinin 1/3’ünün kollajen dizisinin yaklaşık yarısının glisin, prolin veya hidroksiprolin olmadığı anlamına gelir. Prolin (Pro) kollajenin yaklaşık %17’sini oluşturur. Kolajen ayrıca, çeviri sırasında doğrudan eklenmeyen iki nadir aminoasit türevine sahiptir. Bu amino asitler, glisinle ilişkili belirli lokasyonlarda bulunur ve her ikisi de bir kofaktör olarak C vitamini gerektiren farklı enzimler tarafından post-translasyonel olarak modifiye edilir. Yüksek glisin içerikleri, sekanslarının çok kısa bölümleri dışında globüler proteinlerde bulunmaz. Glisin, yan zincir içermeyen en küçük amino asit olduğundan, lifli yapısal proteinlerde eşsiz bir rol oynar. Kortizol (deri) kolajeninin amino asitlere ayrışmasını uyarır.

Kolajen Nerede Bulunur?

Doğada, kolajen, özellikle hayvanlarda, memelilerin kas ve bağ dokularında bulunur. Kollajen, cilt dokusunda cildin sıkılığını, esnekliğini ve sürekli yenilenmesini sağlayan bağ dokusunun bir parçasıdır. Kolajen cilt elastikiyeti için hayati öneme sahiptir. Bağlar, iki kemiği bağlayan ve dolayısıyla eklemleri bir arada tutan başka bir bağ dokusu türüdür. Tendonlara benzerdir ancak kasları kemiğe bağlayan farklı tipte bir dokudur. Tüm bu dokular, kemikler, bağlar, tendonlar ve iskelet kaslarının kendileri proteinlerden oluşur. Kolajen en baskın proteinlerden biridir.

Kolajen, bağ dokusunun ana bileşenidir ve memelilerde en çok bulunan protein olup, tüm vücut protein içeriğinin yaklaşık % 25 ila % 35’ini oluşturur.  Bunlar, vücudun her yerinde bulunan sert ve güçlü yapılar olan kemikler, tendonlar ve bağlardır. Kollajen önemli çözünmeyen fibröz yapılı olduğu proteinin içinde hücre dışı matrisin ve bağ dokusu içerisinde bulunabilir.

Kolajenin Vücuttaki İşlevi

Kollajen, vücudun çeşitli yapılarına güç kazandırmaya yardımcı olur ve ayrıca patojenik maddelerin, çevresel toksinlerin, mikroorganizmaların ve kanserli hücrelerin emilimini ve yayılmasını önleyerek cilt gibi yapıları korur. Kollajen proteini, her şeyi bir arada tutan çimentodur.

En az 16 tip kollajen vardır , ancak vücuttaki kolajenlerin yüzde 80 – 90’ı tip I, II ve III’ten oluşmaktadır. Bu kollajen molekülleri , benzer yapıya sahip uzun ince lifler oluşturmak için birlikte paketlenir. . Tip IV, aksine, iki boyutlu bir retikulum oluşturur; diğer bazı tipler, birbirleriyle veya diğer matris bileşenlerine bağlanan fibril tipi kolajenler ile ilişkilidir. Tip I kollajen vücuttaki en bol kolajendir. Bir çalışmada tüm kollajenlerin bağ dokusunda fibroblastlar tarafından salgılandığı düşünülmüş, ancak artık birçok epitel hücresinin belirli kollajen türlerini ürettiği bilinmektedir. Çeşitli kollajenler ve oluşturdukları yapılar, dokuların gerilmelere karşı dayanmasına yardımcı olmak için aynı amaca hizmet eder.

Kollajen Sentezi Bozuklukları

Kollajen sentezinin aşamalarından da anlaşılacağı gibi, C vitamini sürecin önemli bir bileşenini oluşturur. C vitamini eksikliği, sentezlenen kolajenin kusurlu olduğu ve güçlü bağ dokuları üretmediği ciddi ve ağrılı bir hastalık olan iskorbüt neden olur. Bu, kanama ve soyulma diş etlerine, diş kaybına, cilt renginde solmalara ve iyileşmeyen yaralara yol açar.

Yaşlanma Ve Kollajen

Yaşla birlikte kollajen üretimi yavaşlar ve hücreler zayıflar. Cildin incelmesi ve zarar görmesi daha kolaydır, saç cansızlaşır, cilt sarkması ve kırışıklıkları, tendonlar ve bağlar daha az elastik hale gelir, eklemler sertleşir.

Emilim Ve Sindirimi

İn vitro kollajen molekülü, normalde üçlü sarmal yapısı nedeniyle gastrointestinal sistemin proteazları tarafından sindirime karşı dirençli olduğu için nasıl sindirilebileceği açık değildir. Yapılan araştırmaların sonuçlarına göre, emilimin yiyeceklerin kalın bağırsaklara geçişi öncesinde gerçekleştiğini, dolayısıyla bakteri bulunmadığı görülüyor. İn vitro ortamda elde edilen kanıtlar, asit koşullarındaki pepsinlerin, pankreas enzimleri tarafından sindirilmesi için yeterince kollajen parçalayabildikleri kanıtlanmıştır.

Kolajen Yapımını Artırmanın Yolları

Kollajen büyümesinin uyarılması bir domino etkisine sahiptir. Daha fazla kolajen varsa, vücut o kadar üretip koruyabilir. Vücudunuzun kollajen üretimini doğal olarak destekleyebileceğiniz yolları öğrenmek için okumaya devam ediniz.

Aloe Vera

Aloe vera jeli, şifa ve yatıştırıcı yaralar için uzun süredir kullanılmaktadır. Kesim ve yanıkların işlenmesinin nedeni, aloe vera bitkisinin topikal olarak veya ağız yoluyla alındığında kollajen üretimini arttırmasıdır. Bu hücre büyümesi uyarıcı özelliği cildinizde kollajen üretimini artırmanıza yardımcı olabilir. Aloe, cilde doğrudan ya da piyasada bulunan birçok ürün biçiminde doğrudan uygulanabilir. En az bir çalışma, aloe vera oral takviyesi almanın cilt kalitesini artıracağını düşündürmektedir.

C Vitamini Açısından Zengin Besinler

C vitamini, hyaluronik asit sentezi için kritiktir. İyileşme süresini hızlandırmak ve ağrılı eklemleri hafifletmek için Hyaluronik asit uygulanmıştır. Yeterli C vitamini seviyesi olmadan, vücudunuz hyaluronik asit içeren yiyeceklerden tam olarak faydalanmayacaktır. Bir çalışma , hyaluronik asidin insan vücudunda kollajen üretimini artırmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Hyaluronik asit vücutta doğal olarak bulunur, ancak yaşlandıkça azalır. C vitamini ve amino asitler açısından zengin yiyecekler tüketmek, hem cildin hem de cildin önemli olduğu gibi vücuttaki hiyalüronik asit ve kollajen seviyelerini arttırabilir. Portakal, kırmızı biber, lahana, Brüksel lahanası, brokoli ve çilek gibi yiyecekler C vitamini bakımından zengindir. Konsantre hyaluronik asit eczaneden satın alınabilir.

Ginseng

Panax ginseng bitkisinin yaşlanma karşıtı etkileri iyi belgelenmiştir . Ginseng, birçok kimyasal ilacın neden olduğu yan etkilere neden olmadan cilde emilir ve cildin orijinal şeklini korumasına yardımcı olur. Ayrıca kollajen büyümesini teşvik ettiği bulunmuştur . Çalışmalar , ginseng’in cildi güneşten UVB ışınlarına karşı koruyabilme kabiliyetini göstermiştir . Ginseng takviyesi aldığınızda veya ginseng içeren çay içtiğinizde kan dolaşımınıza salgılanan antioksidanlar, sağlıklı hücreleri koruyabilir ve parlak cilde katkıda bulunabilir.

Kişniş

Kişniş yaprağı olarak da bilinen kişniş, reçetelerde yaygın olarak kullanılan bir bitkidir. Kollajen üretiminde desteklere bağlı olan C vitamini içerir . Kişniş, cildiniz için güçlü bir yaşlanma karşıtı faktör olarak çalışılan linolenik asit içerir . Linolenik asit, kan dolaşımınızdaki serbest radikallerle savaşan ve sağlıklı cilt hücrelerini parçalayan antioksidanlar içerir. Kişniş ekstresi, bir detoksifiye edici madde olarak oral yoldan alınabilir ve alınabilir.

Yosun

Deniz bitkileri bileşenleri güzellik rutinlerinin bir parçası olarak giderek daha popüler hale geliyor. Bunun nedeni çoğu deri hasarının “oksidasyon” – cildinizin hücre büyümesine zarar verebilecek kirlilik gibi elementlere maruz kalmasıdır. Algler , cildinizin elastikiyetini ve kolajenini zaptederek oksidasyonu önleyebilir. Pek çok sağlık gıda deposunda alg, ağızdan alınan takviyeler şeklinde mevcuttur.

Bazı kollajen takviyeleri yan etkilere sahiptir. En yaygın olanları kalsiyumun aşırı üretimi, alerjik reaksiyonlar ve eklem ağrısıdır. Deniz ürünleri veya et ürünlerine karşı alerjik reaksiyonlar varsa, herhangi bir kolajen takviyesi alırken dikkatli olunmalıdır.

Genç bir görünüm çok değerli olmasına rağmen, güzellik sadece derin bir cilt değildir. Sağlıklı cilt, vücudunuzun geri kalanının nasıl hissettiğinin iyi bir göstergesidir. Yaşlanma belirtilerini tamamen tersine çevirmenin bir yolu yoktur. Cildinizi daha sağlıklı bir şekilde korumak, daha sonra hayatta tamir etmeye çalışmaktan daha kolaydır. Kollajeni artırma doğal olarak sadece görünüşümüzü değil, sağlığımızın geri kalan kısmını da geliştirir. Bu sebeple dengeli ve düzenli beslenerek sağlıklı yaşam koşullarını sağlayabilirsiniz.