We are Online Market of organic fruits, vegetables, juices and dried fruits. Visit site for a complete list of exclusive we are stocking.

Contact us

Böbrek Sağlığı Nasıl Korunmalı?

Böbrek Sağlığı Nasıl Korunmalı?

Böbrek, bel omurlarının iki tarafında bulunan vücutta çok önemli fonksiyonları olan bir organdır. Bu kadar önemli fonksiyonun yanında böbreğin asıl görevi kanı filtrelemektir.  Böbrekte kanı süzmeden sorumlu milyonlarca ünite vardır. Bu üniteler sayesinde vücuttaki kan 5 dakika gibi kısa bir sürede süzülür. Kandan süzülen zararlı maddeler ise idrar olarak dışarı atılır.

Böbreğin kanı filtrelemesi dışında bazı hayati fonksiyonları da şunlardır;

  • Kan yapımını düzenlemek,
  • Asit-baz dengesini sağlamak,
  • Kan basıncını düzenlemek,
  • Vücudun sıvı-iyon dengesini ayarlamak,
  • D vitaminini aktive etmek,
  • Kemik mineral yapısını dengede tutmak,
  • Kanın pH’ını dengede tutmak,
  • Üre, ürik asit, potasyumun atılmasını sağlamaktır.

Bu fonksiyonlar gerçekleştirilemediği zaman kişide hastalıklar baş göstermeye başlar. Bunlar idrar yolu enfeksiyonu ile başlayıp, kronik böbrek yetmezliği gibi ölümcül bir hastalığa kadar gidebilir.

Böbrek hastalılarında erken teşhis hastalığın seyri ve tedavisi için çok önemlidir. Fakat bundan daha önemli bir şey varsa o da hastalıktan korunmadır.

Böbrek hastalıklarından korunmak için dikkat etmemiz gereken birkaç önemli nokta var. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz;

Su Tüketimi

Günde 8-10 bardak su tüketimi böbrek sağlığı için çok önemlidir. Bu miktar emziklilik, hamilelik, ateşli hastalıklar ve egzersiz gibi durumlar da arttırılmalıdır. Susamayı beklemeden su içmeye özen gösterilmelidir.

Fast Food, Paketli Gıdalar

Sağlıklı beslenmek ve tuz kullanımını sınırlandırmak hastalıktan korunmada hayati önem taşır. Paketli gıdalardan ve fast food tarzı beslenmeden vazgeçip taze sebze, taze meyve tüketilmelidir. Tuz gereksinimi de kişiden kişiye değişmekle birlikte bir çay kaşığını asla geçmemelidir.

Sigara

Neredeyse bütün organlarımıza zarar veren sigara, böbreklerimizde de kan akımını yavaşlattığı için kötü etkilemektedir. Sigarayı bırakmak hatta mümkünse içilen yerde bulunmamak böbrek sağlığımızı olumlu yönde etkiler.

Genel Kontrol

Senede bir defa idrar muayenesi ve genel sağlık kontrölü yapmak ilerde oluşabilecek hastalığınızın erken teşhis edilmesini ve yüksek ihtimalle iyileşmenizi sağlayabilir.

Diyabet hastalarının azımsanmayacak bir kısmında hastalığın ilerleyen fazlarında böbrek yetmezliği gelişmektedir. Bu yüzden diyabet hastalarının belli aralıklarla kontrol edilmesi gerekmektedir.

İlaç Kullanımı

Bilinçsizce kullanılan ilaçlar zaman içinde böbrek yetmezliğine neden olabilir. Bu yüzden gereksiz yere, doktor kontrolü dışında ağrı kesici ve antibiyotik kullanmamaya özen gösterilmeli.

Kan Basıncı

Kan basıncındaki normal olmayan değişiklikler böbreklere zarar vermektedir. Bu yüzden kan basıncının da kontrol altında tutulması gerekir. Eğer sağlıklı beslenip, egzersiz yapılmasına rağmen kan basıncında problem varsa doktora başvurulup düzenli ilaç kullanılması gerekebilir.

 

Umarım yazımız sizin için faydalı olmuştur. Merak ettikleriniz ve sormak istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.