We are Online Market of organic fruits, vegetables, juices and dried fruits. Visit site for a complete list of exclusive we are stocking.

Contact us

2-5 YAŞ GRUBU ÇOCUKLARINDA (OYUN ÇOCUĞU DÖNEMİNDE) BESLENME NASIL OLMALIDIR?

2-5 YAŞ GRUBU ÇOCUKLARINDA (OYUN ÇOCUĞU DÖNEMİNDE) BESLENME NASIL OLMALIDIR?

İki-beş yaş grubu çocukları kapsayan okul öncesi döneme “oyun çocuğu dönemi” de denilmektedir.

Bu dönemde beslenme çok önemli.
Okul öncesi dönemin başında çocuklar, tamamen başkalarına bağımlı ve sınırlı türden besinler tüketirken aynı dönemin sonunda ise; bağımsız şekilde farklı türden besinleri tüketir hale gelirler. Beslenme açısından oldukça değişkenlik gösteren bu dönem, sağlıklı beslenme alışkanlığının geliştirilmesi açısından iyi değerlendirilmelidir.

Oyun çocuğu dönemi çocuklarının beslenme durumları kendisine sunulan besinlere bağlı olarak değişmektedir.
Oyun çocuğu dönemi çocuklarının beslenme durumları değerlendirildiğinde; tükettiği besinlerin cinsi ve miktarı, kendisine sunulan besinlere bağlı olarak değişmektedir. Yani çocuğun beslenme şekli, tamamen çocuğun beslenmesi ile ilgilenen kişilere bağlıdır.

Bu nedenle bu yaş grubundaki çocuklarda kazanılan sağlıksız beslenme davranışı da; oluşabilecek şişmanlığın sorumlusu da; tamamen çocukların anne-babaları, aile yakınları, büyükanne-büyükbaba, bakıcı ya da kreş görevlileridir. Çocuk beslenmesi ile ilgili Diyetisyen desteği almak çok önemlidir.

Şişmanlığın nedeni çocuk değil!

Şişman çocukların beslenmeleri incelendiğinde şekerlemeler, çikolata, cips, bisküvi, meyve suları gibi besleyici değeri düşük, enerji yoğunluğu yüksek olan besinleri sık tükettikleri saptanmıştır. Sonuçta bu tür besinler çocuğun eline verilmediği sürece tüketim de gerçekleşmeyecektir.

Menüler iyi planlanmalı.

Bu yüzden; menülerde yer alacak besinlerin seçimi yapılırken çok titiz olunmalıdır. Menüler mutlaka bir Diyetisyen tarafından planlanmalıdır.

Bu dönemdeki beslenme şekli, yetişkin dönemini etkiliyor.
Çocukluk dönemindeki beslenme deneyimlerinin yetişkinlik yaşamındaki beslenme alışkanlıkları üzerinde önemli etkileri olduğu unutulmamalıdır.

Bu dönemdeki çocuk, çeşitli tattaki besinlere alıştırılmalıdır; böylece her çeşit besinin çocuk tarafından tüketilmesi sağlanmalı, öğün saatleri düzene oturtulmalı, düzenli beslenme alışkanlık haline getirilmelidir. Yani; çocuğun ileri yaşlara uzanan sağlıklı beslenme alışkanlığı edinilmesine çalışılmalıdır.

Böylece; çocuğun geleceğine önemli bir yatırım yapmış olunacaktır. Yapılan en iyi yatırım; sağlığa yapılan yatırımdır. Çocuğunuzun sağlıklı beslenmesini sağlamak için mutlaka bir Diyetisyen desteği alınmalıdır.