We are Online Market of organic fruits, vegetables, juices and dried fruits. Visit site for a complete list of exclusive we are stocking.

Contact us

10 Adımda Kadınlık Yolculuğunda Renkli Beslenme

10 Adımda Kadınlık Yolculuğunda Renkli Beslenme

1-Kız Bebeği Olmak

Kız bebeği olmak; Pembe kıyafetler, renkli saç tokaları, cicili bluzler… Anne karnından ayrılan bir kız bebeği giydirilip, süslenir, sevilir. Peki nasıl beslenir? Sadece kız bebekler değil tüm bebeklerin tek besini nedir? Anne sütü! Annemizin karnından ayrıldıktan sonra yaşamamızı sağlayan tek besin: Anne sütüdür. Sadece bebeğin karnını doyurmakla kalmıyor. Aynı zamanda bebeğin gelişmesi için tüm besin değerlerini sağlıyor. Dünyada mucizevi besinler konuşulurken akla ilk gelebilecek mucize besin anne sütü olmalı. Bebeğiniz doğduğunda anneden gelen ilk süt sarımtırak, yeşilimsi renktedir. Bu süte kolostrum denir. Bebeğinizi mutlaka ilk sütünüzle birlikte emzirmelisiniz. Kolostrum, bebeğinizi ömür boyu hastalıklardan koruyacak mucizevi bileşenler içerir. Annenin, kızını emzirirken geçirdiği vakitle bebeğe güven duygusunu sağlar, sevgi bağını kuvvetlendirir. 0-6 aylık kız bebeğinizi mutlaka ‘’sadece’’ anne sütüyle beslemelisiniz. Eğer sütünüz yeterli gelmiyorsa mama takviyelerini tabi ki kullanabilirsiniz. Sağlıklı kız çocuklarımız için en önemli döneminde beslenmesine özen göstermeyi ihmal etmeyin.

2-Küçük Bir Kız Çocuğu Olmak

Kendini sevdirmeye çalışan, oyuncaklarla evcilik oynayan, bebekleri süsleyen kız çocuğu dönemi davranışlarının oturduğu temel süreçtir. Kız çocuğu anneyi, babayı, aileyi gözlemler. Her zaman yakın çevresini örnek alır. Evdeki beslenme tarzınız kızınıza da yansıyacaktır. Obezite, çağımızın kronik rahatsızlığı haline geldi. Bunun en büyük sebeplerinden biri çocukluk döneminde başlayan yanlış alışkanlıklar, ailede yanlış beslenmedir. Gelin sizinle birlikte evin içerisinde minik bir kız çocuğunun gözlemlerini inceleyelim.

Çocuğunuzla birlikte;

-Televizyon karşısında abur cubur, atıştırma yemek,
-Eve gazlı içecekler, alkol almak ve tüketmek,
-Mutfakta bulunan abur cubur, çikolata çekmecesi veya dolabı,
-Sürekli olarak dışarıdan yemek söylemek, dışarıda yemek yemek,
-Sofrada beyaz ekmek, ketçap, mayonez tarzı besinler bulundurmak.

Bunlar çocuğunuzun gözlemlediği ve bir süre sonra alışkanlık haline getirdiği bir hayat stiline dönüşecek. Küçük kız çocuğu bundan 10-20 yıl sonra alışkanlıkları yüzünden vücut kilo kontrolünü sağlayamayacak kilo problemi ve kronik rahatsızlıklar yaşamaya başlayacak. Evet, göz ardı ettiğimiz şeyler ileride karşımıza zarar olarak geri dönüyor. Kız çocuğunuzun gözüyle evinizde beslenme değişiklikleri yapmaya var mısınız?

3-Genç Kız Olmak

Ergenlik döneminde aşık olan, huysuz, vücudunu fark etmeye başlayan bir genç kız düşünün. Bu dönemde yaşadığı farklılıklar, duygusal değişimler, cinsiyetinin farkına varması doğal bir süreçtir. Ergenlik dönemine girmiş bir kızın beslenmesinde yaşayacağı ilk problem demir eksikliği olabilir. Türkiye’de kadınlarda demir eksikliği anemisi çok yaygındır. Çocuğunuzun yıllık düzenli olarak tahlillerini yaptırabilir, demir düzeyini kontrol altına alabilirsiniz. Beslenmede kırmızı et, haftada ikiyi geçmeyecek şekilde ciğer, mercimek, ıspanak, yumurta, sardalya, antep fıstığı, kuru üzüm, spirulina, bitter çikolata gibi demir içeriği yüksek olan besinleri tüketmeye özen göstermelisiniz.

4-Tatlı Krizleri Yaşamak

Regl döngüsü görüldükten sonra en büyük problemimize geldik. Tatlı krizleri ve çikolata savaşları! Bu savaşa dayanamayıp kendiniz çikolata kavanozlarında bulmak sizi üzmesin. Hepsi için bir yolumuz var. Tatlı krizlerinin sebebi düşen mutluluk hormonunu yükseltebilmek için karbonhidratlara yönelmemizdir. Bunu engelleyebilmenin yolu; regl döngüsünün tarihlerini not etmelisiniz. Bu dönemlerin farkına vardığınızda beslenmenizde ona uygun değişiklikler yapabilirsiniz. Örneğin;

-Sabah güne çubuk tarçınlı suyla başlamak
-Döngü sebebiyle tatlı krizi olduğunun farkına varmak
-Pratik, sağlıklı, tatlı tariflerden faydalanmak
-Kararmış, olgunlaşmış muz tüketmek
-Yüksek kakao içeren bitter çikolata tüketmek

Yukarıda sizler için minik ipuçları belirttik. Uygulamayı denerseniz faydasını göreceksinizdir.

5-Regl Öncesi Sendrom

Regl döneminden önce sendrom da neler yaşanıyor? Regl öncesi dönemde karın ağrısı, şişkinlik, göğüste ağrı ve duyarlılık, bulantı, halsizlik, kilo artışı görülebilir. İşte sizin için beslenme tavsiyelerimiz geliyor. Semptomlar vücuttaki değişimlerin bir yansımasıdır. Doğal bir sürecin parçası olan bu durum sizin için hüsran olmamalı!

-Günlük beslenmenizde sabah yulaf, tahıllı ekmek kullanmak iyi bir başlangıç olacaktır. Bedeninizin dengesini toparlayabilmek sizin elinizdedir. Güne poğaça, beyaz ekmek, simit, hamur ürünleri tarzı besinlerle başlamamaya özen göstermelisiniz.
-Gün içerisinde kafein içeren kahve, gazlı içecek türü içecekler yerine sakinleştirici etkili papatya, rezene, ıhlamur türü bitki çaylarını tüketebilirsiniz.

-Uzun süre aç kalarak tatlı krizlerini tetiklemeyi engellemeli, ara öğünler yapmalısınız.

-Ara öğünlerinizde kuru hurma, taze meyve, kuruyemiş tüketebilirsiniz.

6-Doğurganlığı Etkileyen Besinler

Doğurganlıkla ilgili problemler birçok çiftin sorunu olarak karşımıza çıkabiliyor. Beslenmenin burada yeri çok önemli bir durum oluyor. Günlük beslenmenize antioksidanı bol besinler eklemelisiniz. Her gün 2 avuç taze meyve ve 2 avuç taze sebze tüketimi antioksidan alımınızı arttıracaktır. Trans yağ tüketimine kesinlikle dikkat etmelisiniz. Kızartma ve yanmış besinlerden tüketmemelisiniz. Basit karbonhidrat dediğimiz şekerli, beyaz unlu kurabiye, kek, abur cubur türü besinler insülin dengesizliğine neden olacaktır. Sağlıklı kilonuzu korumaya, fiziksel aktivitenizi arttırmaya özen göstermelisiniz.

7-Hamile Kadın Olmak

Küçükken annesini örnek alan ve özenen kadınların hamilelik dönemi aslında en duygusal zamanıdır. Bu süreçte beslenme sizin dostunuz olmalı ve kilo alma sürecini ideal seviyede tutmalısınız.
-Hamileliğin ilk 3 aylık döneminde az ve sık beslenmeli, kalori miktarı kontrol edilmelidir.
-Doktor kontrolünde folik asit takviyesi alınmalı, demir düzeyi kontrol edilmelidir.
-Kafein alımını sınırlandırmalısınız. Siyah ve yeşil çay, kahve, gazlı içecek, çikolata gibi kafein içeren besinlerden belirli miktarlarda tüketmelisiniz.
-Probiyotik destekleri düzenli olarak tüketmelisiniz. Yoğurt, kefir, ekşi mayalı ekmek, probiyotik içecek kullanabilirsiniz. Gerekirse takviye olarak probiyotik desteklerden faydalanabilirsiniz.

8-Emziren Kadın Olmak

İnsan bedeni zamanla değişir ve dönüşür. Hamilelikten sonra anne kucağına kavuşan bebek için annesine bağlanması, hayatını sürdürebilmesini sağlayan tek kaynak anne sütü oluyor. Anne sütü, bebeğin su ihtiyacını karşılar. Çok sıcak havalarda bile bebeğinize su vermek yerine daha sık emzirmeniz, bebeğinizin su kaybını karşılayacaktır. Bol bol şerbetli tatlı, pasta, börek yemenin anne sütünü arttırmada bir etkisi yoktur. Bu dönemde sağlıklı beslenmeye daha çok özen göstermeniz çocuğunuzun sağlıklı olabilmesi için çok önemlidir.

9-Döneminde Kadın Olmak

Menopoz döneminde kadınların en önemli problemi kilo almak oluyor. Bu dönemde değişen vücut sistemine yardımcı olabilmek için beslenmenizde yapacağınız birkaç öneri sunacağız. Osteoporoz riskinin oluştuğu bu dönemde kalsiyum kaynağı olan süt ve süt ürünleri, ıspanak tüketimi sağlanmalıdır. Şerbetli, şekerli ve hamur işi ürünlerin tüketimi kesinlikle sınırlandırılmalı hatta tüketilmemelidir. Kilo alma sürecini en aza indirmek hedef olmalıdır.

10-Yaşlı Bir Kadın Olmak

Yaşlılık aslında vücudunuza yaptığınız faydalar ve yatırımın karşılığını alacağınız en güzel dönemdir. Kendinize ve vücudunuza yıllarca gösterdiğiniz özen yaşlılık döneminde sizi mutlu, dinç, iyi hissettirecektir. Bu dönemde su tüketimi unutulmaktadır. Etrafınızda, masanın üzerinde su şişesi bulundurmak hatırlamanızı sağlayacaktır.

 

Sizin için hazırladığımız kadınlık yolculuğu yazımızı umarım beğenmişsinizdir. Yorumlarınızı yazının altına bırakabilirsiniz.